1. Krijgt je kind persoonlijke aandacht?
We zijn getraind om te zien wanneer een kind aandacht nodig heeft. Het is ons vak om persoonlijke aandacht te geven en vooral te weten wélke aandacht we aan je kind moeten geven. Daarnaast doen we dit werk, omdat we kinderen echt leuk vinden. Daarom geven we je kind graag die persoonlijke aandacht. En net als ouders zijn we trots wanneer je kind voor het eerst kruipt, een woordje zegt of uit een beker drinkt. En tijdens de eerste weken van de opvang krijgt je kind enorm veel aandacht. Kinderen (en ook jij als ouder) krijgen dan de tijd om te wennen. Daarnaast willen ze je kind graag beter leren kennen en weten wat zijn gewoontes en behoeftes zijn.
2. Ontwikkelt je kind zich optimaal?
Er zijn mensen die van mening zijn dat een kinderdagverblijf een plek is waar alleen gespeeld, geslapen, gegeten en gedronken wordt. En niet zozeer een locatie waar je kind groeit, zich optimaal ontwikkelt. Onterecht, want juist op de opvang stimuleren we spelenderwijs – zelfs bij de allerkleinsten – bewegingen, spraak, contact leggen en nog veel meer vaardigheden via onder meer beweegoefeningen, groepsspelletjes en muziek maken. En iedereen die op de kinderopvang werkt heeft een pedagogisch mbo- of hbo-diploma. We heten niet voor niets pedagogisch medewerker.
3. Krijgt je kind opvoeding mee?
Ook een veelgehoorde fabel is dat we je kind geen opvoeding meegeven, dat dat een taak van de ouders is. Dat is natuurlijk ook zo, maar wij doen dit samen met jou als ouder. Op ons kinderdagverblijf leren we je kind ook manieren bij. Denk aan: dingen in de prullenbak gooien, lunchtafel afruimen, hand voor je mond als je hoest, een ruzie bijleggen en nog veel meer. We helpen je kind ook met zindelijk worden. Zodra je kind interesse krijgt voor de wc of het potje, laten we hem hiermee kennismaken. Maar ook handelingen als uit een beker drinken of zelf een jas leren aantrekken, stimuleren we flink.
4. Is kinderopvang duur?
Een andere reden waarom veel ouders twijfelen over wel of niet je kind naar een kinderdagverblijf brengen, zijn de kosten. Het vooroordeel bestaat dat kinderopvang duur is en daardoor alleen maar betaalbaar is voor mensen met geld. De regering ziet – gelukkig – ook steeds meer in hoe belangrijk een kinderdagverblijf voor een kind is. Er komt daarom ook steeds meer geld vrij om je kind naar de opvang te doen. Wij hebben een speciale rekentool ontwikkeld waarmee je makkelijk en snel inzichtelijk krijgt wat je (netto) kosten zijn voor kinderopvang. Bereken jouw kosten.
5. Is de kwaliteit goed van kinderopvang?
Helaas denken sommige mensen nog dat de kwaliteit van kinderdagverblijven in Nederland laag is. Maar ook dat is een fabel. De Wet Kinderopvang stelt duidelijke eisen aan de kwaliteit van kinderopvang. Bij gebrek aan kwaliteit moet een opvang zijn deuren sluiten. Ook controleert de GGD jaarlijks alle kinderdagverblijven, bso’s en peuteropvang. Het inspectierapport is openbaar. Bij ons staat dit rapport ook op de website van de desbetreffende kinderopvang. Je checkt dan eenvoudig hoe de kwaliteit bij de opvang van je kind is. De GGD stelt ook hoge eisen aan de hygiëne op de kinderopvang. Poepluiers op de grond of vieze schoonmaakdoekjes tref je daarom ook niet aan.