Conflict- en vechtscheidingen
Als papa en mama uit elkaar gaan, heeft dat een grote impact op het leven van je kind. Natuurlijk is geen ouder of scheiding hetzelfde. Er zijn ouders die harmonieus uit elkaar gaan en daarbij keuzes maken die het beste zijn voor de kinderen. Maar helaas komen conflictscheidingen of vechtscheidingen ook veel voor. Eén op de drie kinderen ervaart dat helaas zo.
Alles anders na een scheiding
Alles wat gewoon was, is er na de scheiding vaak niet meer. Dagelijkse rituelen, zoals samen eten en papa die je elke avond naar bed brengt, veranderen. Ook het vieren van verjaardagen en vakanties zijn niet meer hetzelfde. Hoe je kind de scheiding beleeft, hangt af van zijn karakter en leeftijd.
Emoties van een kind bij scheiding
Elk kind gaat anders met een scheiding om. De één uit zich door boos te worden, de ander wordt juist heel stilletjes. Misschien is je kind bang, omdat zijn veilige leven is verdwenen. Ook zit je kind vaak met allerlei vragen. Sommige kinderen trekken de schuld naar zich toe en bij weer een ander merk je helemaal niets.
Wat kun je doen voor je kind?
Als ouder wil je je kind natuurlijk helpen om de scheiding zo goed mogelijk door te komen. Wij hebben 5 tips om je kind te ondersteunen als je uit elkaar gaat.
1. Communiceer!
Hoe klein je kind ook is, communiceer met hem. Vraag je kind hoe het gaat en beantwoord zijn vragen zo goed mogelijk. Je kind begrijpt nog niet alles, maar voelt wel van alles aan. Als de sfeer thuis anders is, of als jullie verdriet hebben of boos zijn. Papa of mama is ineens niet meer aanwezig in hun vertrouwde omgeving. Praat met je kind op een manier die bij hem past.
2. Neem je kind serieus
Neem je kind serieus en let op signalen. Je kind wil gehoord en gezien worden. Een extra knuffel of samen iets langer spelen: zorg dat je samen tijd doorbrengt! Kijk goed naar veranderingen in zijn gedrag. Benoem emoties en laat merken dat deze er mogen zijn. Ondersteun je kind waar nodig. Aan oudere kinderen vraag je bijvoorbeeld hoe je ze kunt helpen om te gaan met hun verdriet. Luister naar het antwoord en doe er iets mee.
3. Laat je kind kind zijn
Je kind houdt van jullie allebei even veel. Maak duidelijk dat jullie ook nog steeds veel van hem houden. Sommige kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Daardoor voelen ze zich schuldig. Je kind kan ook bezorgd zijn over jullie. Je kind wil graag helpen, maar weet vaak niet hoe. Het is belangrijk om je kind te vertellen dat kiezen niet hoeft en dat het niet zijn schuld is dat papa en mama uit elkaar gaan. En dat papa en mama het zo goed mogelijk samen oplossen. Belangrijk is ook om, als de echtscheiding niet vreedzaam verloopt, niet slecht te spreken over je ex-partner.
4. Gebruik rituelen
Behoud rituelen zo veel mogelijk en voer nieuwe rituelen in. Dat voelt voor je kind veilig en vertrouwd. Eet bijvoorbeeld samen op vaste tijden aan tafel, plan elke dag een speeluurtje in of lees voor het slapen gaan een boekje voor.
5. Laat ons jullie helpen
Als de situatie thuis even niet zo stabiel is, is het extra fijn als het kind een zorgeloze tijd heeft op de opvang.
Licht ons daarom over je scheiding in, zodra jullie eraan toe zijn. Wij kunnen je kind dan ondersteunen en wat extra aandacht geven. We zorgen er graag voor dat je kind even afleiding heeft, zich op zijn gemak voelt, plezier kan hebben en zich kan ontspannen.
We horen ook graag hoe jullie de omgangsregeling vormgeven en wie jullie kind wanneer komt ophalen. We kunnen je kind dan vertellen wie hem wanneer komt ophalen. Dat is goed voor zijn emotionele veiligheid. We nemen jou natuurlijk ook graag mee in hoe het met je kind gaat. Zo blijf je op de hoogte van de gevoelens van je kind, ook buiten de thuissituatie.
Boekentips over scheiden voor je kind
Leeftijden van 0-4 jaar
- Walsh, M. (2014). Soms woon ik bij mama soms woon ik bij papa
- Weninger, B. (2009). Dag papa, tot volgende week
- Anholt, L. (2013). Twee nesten
Leeftijden van 4-6 jaar
- Walsh, M. (2014). Soms woon ik bij mama soms woon ik bij papa
- Weninger, B. (2009). Dag papa, tot volgende week
- Vriens, J. (2010). Allebei even lief
- Wisse Smit, N. (2013). Julia heeft twee huizen
- Anholt, L. (2013). Twee nesten
- Klein-Vuijst, L, & Talsma, N. (2007). Niet meer samen
Leeftijden van 4-12 jaar
- Delfos, M.F. (2015). Van alles twee
- Fiddelaers-Jaspers, M.J.M. (2010). Ik hoor bij jullie allebei
- Apeldoorn, S. van. & Lith, L. van. (2015) Bang boos blij
Leeftijden van 7-12 jaar
- Rees, L. (2006). Gewoon gelukkig - ook als je ouders aan het scheiden zijn