Wat is precies jouw rol binnen Partou?
"In 2018 heb ik de afdeling Wetenschap opgezet. We houden ons bezig met onderzoek en werken samen met scholen en universiteiten. Omdat we zo'n grote organisatie zijn binnen onze branche, willen we onze nek uitsteken en hierin investeren. Ik heb een achtergrond als diëtiste, dus ik vind het heel leuk om me nu over onze visie op voeding te buigen en te kijken hoe we dit in de praktijk kunnen brengen. Mijn eerste missie: de kinderen meer groente en fruit laten eten."
Waarom vindt Partou voeding zo belangrijk?
"Gezonde voeding hoort bij de basis van onze dienstverlening. Kinderen zijn immers een groot deel van hun tijd bij ons, wat betekent dat wij een belangrijke rol vervullen om ze iedere dag met plezier, gevarieerd en gezond te laten eten en drinken. Zo kunnen we bijdragen aan hun vitaliteit, welzijn en ontwikkeling.
Uit recente cijfers van CBS blijkt bijvoorbeeld dat kinderen veel te weinig groenten en fruit eten. Wij kunnen daar als kinderopvangorganisatie iets aan doen. Gezonde voeding heeft vaak het stempel van 'vies' of 'saai', maar daar wil ik vanaf. Het kan zo ontzettend leuk en lekker zijn."
Wat zijn de belangrijkste punten uit onze visie op voeding?
"Onze visie op voeding is gebaseerd op drie belangrijke pijlers: bouwstenen, smaak en samen. Als Partou willen wij generaties verder brengen en de best gewaardeerde kinderopvangorganisatie zijn voor kinderen, ouders en medewerkers. Voeding speelt daar een belangrijke rol in. Met de juiste voedingsstoffen als bouwstenen draag je bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen, geef je ze letterlijk energie en breng je ze generaties verder.
Maar voeding is meer dan dat. Voeding draait ook om smaak. Ontdekken, verwonderen, verleiden. Door voeding op een gevarieerde manier in te zetten en aan te bieden, leren we zowel kinderen als medewerkers hun eigen smaak te ontwikkelen, andere smaken te ontdekken, te proeven, te voelen en te ruiken. En open te staan voor andere smaken. Voeding is bovendien sociaal: het verbindt, het draait om samen, om de beleving. Samen koken, samen proeven, moestuinieren, plezier maken en samen eten.
Daarnaast hebben we bij Partou veel aandacht voor duurzaamheid, ook op het gebied van voeding. Zo proberen we minder vlees te eten en meer noten en peulvruchten, gaan we verspilling tegen, kopen we zo veel mogelijk afbreekbare verpakkingen en volgen we de seizoenen."
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen gezond en gevarieerd (leren) eten?
"Vanaf de babytijd bieden we groenten en fruit al veelvuldig en gevarieerd aan, in allerlei vormen, bereidingen en structuren. Elke dag is daar aandacht voor. We starten binnenkort een pilot om bij élk eetmoment op het kinderdagverblijf en de bso extra groenten en fruit aan te bieden. En dan niet alleen de appel en de peer, maar ook een beetje de gekke dingen, bijvoorbeeld een granaatappel. Uit onderzoek van Wageningen blijkt dat als je het de kinderen gewoon vaker voorzet, ze het ook meer eten. Zo simpel is het.
Daarnaast hebben we met een aantal bso's onlangs meegedaan aan de Gezonde Smikkelweken en proberen we veel samen te bereiden, als activiteit. Ook hebben we een samenwerking met onze partner Madaga, die gezonde warme maaltijden, soepen en groentespreads aanbieden. Met hen organiseren we twee keer per jaar de Smaaksafari om nieuwe groenten spelenderwijs te ontdekken.
We vinden het ook belangrijk om ouders erbij te betrekken. We laten via onze OuderApp Konnect zien wat we allemaal doen op de opvang en willen leuke weetjes, tips en recepten delen waar zij ook iets aan hebben."
Wat is jouw favoriete gezonde kostje?
"Eigenlijk komt het erop neer dat ik van hele pure smaken houd. Als je een goede tomaat, courgette en aubergine hebt, kun je daar een heerlijke ratatouille van maken. Met natuurlijk verse kruiden; ik heb thuis op mijn dakterras een moestuintje waar ik die kan plukken. Een mooie olijfolie erbij, met wat liefde klaargemaakt en je bent eigenlijk al klaar."