Bouwen aan een vertrouwensband
Meestal begint het wennen met een paar uurtjes of een halve dag. Sommige kinderen voelen zich meteen thuis, anderen hebben wat extra tijd nodig. Leeftijd speelt daarbij een rol. De pedagogisch medewerker die je kind voor het eerst ontmoet, is er graag bij in het begin. Soms is dat zelfs de mentor van je kind. Die eet samen met je kind, zorgt voor hem en kent al zijn gewoonten. Op deze manier bouwen we langzaam aan een band van vertrouwen.
Wat fijn dat je er bent!
Vanaf het allereerste moment willen we dat jullie je welkom voelen. Of het nu bij de rondleiding is of tijdens het kennismakingsgesprek. Iedereen moet even wennen, zowel ouders als kinderen. Daarom nemen we ruim de tijd om elkaar te leren kennen en de weg te vinden.
Voor jouw kleintje is het belangrijk dat hij zich hier op zijn gemak voelt. Daarom horen we graag bij de kennismaking over de gewoontes thuis. Hoe vindt hij troost? Hoe valt hij in slaap? En heeft hij een favoriete knuffel? We laten hem rustig rondkijken en benoemen alles in de groep. Zo voelt hij zich sneller thuis. En als het afscheid een beetje moeilijk was, bellen of appen we jullie even later om te vertellen hoe het gaat. Maar natuurlijk mag je ook altijd zelf even bellen.
Wennen bij baby’s
Het lijkt soms alsof baby’s tot zes maanden makkelijk wennen. Dat komt omdat ze zich nog niet zo goed kunnen uiten. Maar natuurlijk merken zij ook dat het anders is dan thuis. Daarom krijgen ze veel persoonlijke aandacht. In het begin is er altijd een vertrouwd gezicht in de buurt die de baby de fles geeft, verschoont en knuffelt als dat nodig is.
Het is slim om je thuis voor te bereiden op het wennen. Slaapt je baby bijvoorbeeld graag op je arm? Dan kan het handig zijn om hem alvast te laten wennen aan slapen in een bedje. Geef je borstvoeding? Dan kun je samen met hem oefenen met een flesje. Lukt het nog niet helemaal? Maak je geen zorgen, we kijken samen hoe we de overgang soepel kunnen laten verlopen. Stel gerust alle vragen die je hebt. We helpen graag! En als je de eerste keer wat langer wilt blijven, overleg dan even met ons wat de mogelijkheden zijn.
Het kan zijn dat je veel vragen hebt voordat je kind naar de opvang komt, maar die je niet allemaal stelt. Ook blijkt uit onderzoek dat zowel ouders als kinderen in de eerste periode stress ervaren. Daar doen we graag wat mee, dus maakten we het magazine Babytijd – speciaal voor ouders van baby’s tot een jaar - dat je na het plannen van de intake ontvangt. In combinatie met de intake en wendagen vormt dit de ideale start. Zo helpen wij jou en je kind om zich snel thuis te voelen en maken we het onszelf ook een beetje makkelijker. Want minder stress betekent meer rust op de groep.
Wennen bij dreumesen
Kinderen tussen zeven maanden en drie jaar laten goed merken als ze het lastig vinden om afscheid te nemen. Samen met jou bedenken we manieren om gedag te zeggen en te begroeten. En we troosten ze zo lang als ze nodig hebben. Vaak is het een fase die na een paar dagen voorbij is.
Wennen bij peuters
Peuters vanaf 3 jaar snappen al beter dat hun ouders even weg zijn, maar ook weer terugkomen. Naast de vaste pedagogisch medewerkers zijn vriendschappen met andere kinderen heel belangrijk voor ze. Het geeft ze een veilig gevoel. Om het groepsgevoel te versterken noemen we regelmatig de namen van de kinderen, bijvoorbeeld als we samen fruit eten. We praten ook over thuis. Een foto van jullie, een knuffel van thuis, een eigen haakje aan de kapstok, een eigen mandje met spulletjes, maar ook vaste rituelen helpen allemaal mee om je snel thuis te voelen.
Naar de peutergroep
Kinderen in verticale groepen (voor 0 tot 4 jaar) blijven al die tijd in dezelfde groep. Bij horizontale groepen is dat anders. Hierin zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Dat betekent dat de kinderen op een gegeven moment overstappen naar een andere leeftijdsgroep. Ook dan nemen we de tijd om de kinderen te laten wennen. Bijvoorbeeld door af en toe even langs te gaan bij de nieuwe groep. Er verandert namelijk best wel wat: een nieuwe ruimte, andere kinderen, nieuw speelgoed en andere pedagogisch medewerkers. Als je kind eerst de oudste was, is hij nu de jongste. Daarom praten we er met je kind én jou over, zodat alles duidelijk is en de overgang soepel verloopt.
Check, check … intakegesprek!
Tijdens het intakegesprek maken we graag kennis met jou en je kind. We zijn dan voorál heel benieuwd hoe het thuis gaat en jij vast ook hoe het bij ons gaat. Ook bespreken we wat praktische dingen. Een checklist van onderwerpen die je kunt verwachten bij het intakegesprek:
- Openings-, breng- en haaltijden
- Vaste gezichten en mentor
- Hoe wij kijken naar de ontwikkeling van je kind
- Ons pedagogisch beleid
- Eten, drinken, borst- en flesvoeding
- Allergieën en dieetwensen
- Medische bijzonderheden en ziekte
- Slaapritme, gewoontes en rituelen
- Thuis- en gezinssituatie
- Gegevens en de ouder-app
- Oudercommissie en klachtenprocedure
Heb je nu al vragen? Schrijf ze vast op en neem ze mee naar het gesprek. Tot snel!
Klaar voor de toekomst?
Op onze kinderdagverblijven stimuleren we kinderen spelenderwijs om zich te ontwikkelen. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun talenten en leren ze zorgen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Ieder kind op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.