Angelo, pedagogisch medewerker bij Partou in Arnhem, werkt al twaalf jaar in de kinderopvang en heeft heel wat ‘eerste keren’ meegemaakt. Hij vertelt over de wenperiode en wat een mentor voor jou en je kind kan betekenen. En in de handige checklist lees je wat je tijdens het intakegesprek kunt verwachten.
Angelo: ‘Voordat je baby voor het eerst naar de kinderopvang komt, is er altijd eerst nog een intakegesprek en een wenperiode. Dat intakegesprek is meestal een maand voor de startdatum en voer je met de mentor van je kind.’ De mentor is één van de vaste medewerkers die jouw baby straks gaat zien op de opvang. Hij of zij werkt op de dag(en) dat jouw baby naar de opvang komt en zorgt er straks voor dat je baby het fijn heeft op de groep.
De mentor leert je baby goed kennen en kan jou alles vertellen over hoe het met je baby gaat op de opvang. Tijdens het intakegesprek horen we graag hoe het thuis gaat. Waar wordt je baby rustig van? Wat zijn jouw gewoontes als het gaat om slapen en voeding? We bekijken of dat ook haalbaar is op het kinderdagverblijf. En als dat niet zo is, kijken we samen naar een oplossing.
Even wennen
‘Twee weken voor de startdatum is er een wenperiode. Meestal starten we met twee uur. In de ochtend of de middag. Hoe deze periode eruitziet, gaat altijd in overleg met jou. Dit hangt namelijk ook af van de leeftijd en het karakter van je kind. Jij weet als geen ander wat je kind nodig heeft.
Het wennen valt altijd op een dag waarop je baby straks ook naar de opvang komt. Zo went hij aan de kinderen en de pedagogisch medewerkers die er op die dagen zijn. En wij leren zo natuurlijk je kind goed kennen. Het wennen bouwen we langzaam op naar een halve dag en uiteindelijk een hele dag. Voor jou ook fijn dat je alvast kunt wennen om even zonder je baby te zijn.’
Ritme
Of je kind nu drie maanden, een half jaar of een jaar oud is, als het voor het eerst bij ons komt, krijgt hij extra veel aandacht. We spelen en knuffelen dan veel met hem en kijken goed naar hem. Zo zien we al snel waar zijn interesses liggen en hoe we hem op zijn gemak kunnen stellen. Beetje bij beetje bouwen we een band op met je kind.
Regelmaat is belangrijk. Je baby voelt zich veilig als hij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Het is een misverstand om te denken dat je baby al een specifiek ritme moet hebben, vertelt Angelo. ‘Dat is echt niet nodig als je baby naar de opvang komt. Ieder kind heeft zijn eigen ritme. Wij gaan vanuit daar verder. Wel is het zo dat op een gegeven moment je kind bij ons een ander ritme kan krijgen. Zeker als hij vaker komt en ouder wordt. Maar het uitgangspunt is altijd het ritme van thuis.’
Eigen bakje met naam
‘Ieder kind krijgt bij ons een eigen bakje met daarop zijn naam. Hierin kun je extra kleding doen, zijn knuffeltje, speen, een jasje en eventueel specifieke flesvoeding, bijvoorbeeld bij een allergie. Ook raden we soms aan om een hydrofiele doek of een tutlapje mee te geven, voor met de jouw vertrouwde geur. De geur kan een vertrouwd gevoel geven. Bekertjes of zakjes met moedermelk kun je achterlaten in de koelkast. Graag altijd met naam en datum erop. Het verschilt per locatie of er slaapzakken aanwezig zijn. Vraag dit dus zeker na bij je locatie. Bij ons kun je kiezen. We hebben hier slaapzakken op de groep, maar je mag er ook een van thuis meenemen.’
Altijd op de hoogte
‘Bij het halen en brengen is er altijd een mondelinge overdracht. We vragen bij het brengen hoe het slapen ging en wanneer de laatste voeding was. Je kunt dit ook aangeven in onze Ouderapp. Naast de slaap- en voedingsmomenten schrijven we elke dag ook in het dagboek hoe het is gegaan en delen we foto’s en video’s, als je dat goed vindt natuurlijk. Ook de dagritmes – aantal luiers, slapen en flesvoedingen - worden hierin bijgehouden. Zo zie je in een oogopslag wat je kind op een dag doet. En je hebt als ouder het idee dat je baby een beetje bij je is. Bij het halen vertellen we natuurlijk ook even kort hoe de dag was.’
Check, check … intakegesprek!
Misschien vind je het fijn om het intakegesprek vast voor te bereiden. We zijn voorál heel benieuwd hoe het thuis gaat en jij vast ook hoe het bij ons gaat. Ook bespreken we wat praktische dingen. Een checklist van onderwerpen die je kunt verwachten:
- Openings-, breng- en haaltijden
- Vaste gezichten en mentor
- Hoe wij kijken naar de ontwikkeling van je kind
- Ons pedagogisch beleid
- Eten, drinken, borst- en flesvoeding
- Allergieën en dieetwensen
- Medische bijzonderheden en ziekte
- Slaapritme, gewoontes en rituelen
- Thuis- en gezinssituatie
- Gegevens en de OuderApp
- Oudercommissie en klachtenprocedure
Heb je nu al vragen? Schrijf ze vast op en neem ze mee naar het gesprek.