Elk kind is uniek en heeft andere slaapbehoeften, maar een goede nachtrust is belangrijk voor hun ontwikkeling. Goed kunnen slapen heeft voordelen voor het hele gezin, maar met name voor kinderen:
- Gezondheid: Een goede nachtrust versterkt het immuunsysteem.
- Ritme: Vaste bedtijden helpen kinderen wennen aan een dagelijks ritme.
- Groei: ’s Nachts worden groeihormonen aangemaakt, essentieel voor hun ontwikkeling.
- Leren: Een uitgerust kind leert makkelijker en heeft meer energie.
Gemiddelde bedtijd per leeftijd
Baby’s hebben meer slaap nodig dan een 9-jarige en je kunt als ouder voor verschillende bedtijdroutines kiezen. Hoe laat gaat jouw kind naar bed? Wat is nou de ideale gemiddelde bedtijd voor kinderen? Hieronder omschrijven we per leeftijd hoeveel uur slaap een kind ongeveer nodig heeft en wat daarbij helpt.
Bedtijd baby’s (0-12 maanden)
Baby's hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze slapen gemiddeld tussen de 14 en 17 uur per dag, verdeeld over dutjes overdag en een langere slaap 's nachts. Een goede bedtijd voor baby's ligt meestal tussen 18.00 en 20.00 uur. Een rustgevende bedtijdroutine, zoals een warm bad, een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen, helpt de baby om te kalmeren en zich klaar te maken voor het slapengaan
Bedtijd peuters (1-3 jaar)
Peuters hebben nog steeds veel slaap nodig, maar hun slaappatroon wordt wat stabieler. Ze slapen meestal tussen de 11 en 14 uur per dag, inclusief een dutje overdag. Een fijne bedtijd voor peuters is meestal tussen 19.00 en 20.00 uur. Net als bij baby's is een consistente bedtijdroutine belangrijk, met activiteiten zoals tandenpoetsen, een verhaaltje voorlezen en knuffelen voordat ze gaan slapen.
Bedtijd kleuters (4-6 jaar)
Kleuters hebben ook veel slaap nodig, maar doen meestal minder dutjes overdag dan peuters. Ze slapen tussen de 10 en 13 uur per nacht. Een goede bedtijd voor kleuters is meestal tussen 19.00 en 21.00 uur. Het is belangrijk om elektronische apparaten zoals tablets en smartphones minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen, omdat het blauwe licht de slaap kan verstoren. Een rustgevende bedtijdroutine helpt kleuters ook om te ontspannen en in slaap te vallen.
Bedtijd schoolgaande kinderen (7-12 jaar)
Schoolgaande kinderen hebben nog steeds veel slaap nodig om hun dagelijkse avonturen vol energie aan te gaan. Meestal hebben ze tussen de 9 en 12 uur slaap per nacht nodig. Een fijne bedtijd voor deze leeftijd ligt meestal tussen 19.30 en 21.30 uur, afhankelijk van hoeveel slaap jouw kind nodig heeft en hoe hun schooldag eruitziet. Een vast slaapschema is belangrijk, zelfs in het weekend, om te voorkomen dat ze slaaptekort krijgen en de volgende dag niet fit zijn
Zelfstandig leren slapen: tips voor een bedtijdritueel
Het is belangrijk dat kinderen leren om zelf in slaap te vallen. Leg je kind daarom wakker in bed. Zo leren ze zichzelf te ontspannen en vallen ze zonder hulp in slaap. Als een kind altijd slapend in bed wordt gelegd, kan hij later moeite hebben om zelf weer in slaap te vallen als hij 's nachts wakker wordt.
Onze pedagogisch specialist Yvon van Gemert – Kocken benadrukt: ‘Daarbij is met name het slaapritueel en het kijken naar de signalen die je kind geeft erg belangrijk. Naast de vakantieperiodes zijn de zomer- en de wintertijd ook twee momenten waarbij ouders kunnen stoeien met de slaaptijden en ritmes van kinderen. Een vaste routine voor het naar bed gaan helpt hierbij.’
Bedtijdroutinetips
- Rust: Vermijd prikkels vlak voor bedtijd, zodat je kind de dag kan verwerken.
- Vaste gewoontes: Lees een verhaaltje of zing een slaapliedje.
- Reflectie: Praat samen kort over de dag.
- Tijd om te verwerken: Het is oké als je kind nog even wakker ligt om alles te verwerken.
Slapen op het kinderdagverblijf
We werken samen met jou als ouder aan een gezamenlijke aanpak. In hun eerste levensjaren slapen kinderen enorm veel. Ook op het kinderdagverblijf. Veilig en lekker slapen is bij ons dus heel belangrijk. Het is fijn voor je baby als het slapen thuis en bij ons zo veel mogelijk op dezelfde manier gaat.
Soms willen ouders van een peuter dat het middagslaapje stopt. Het is belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan. We letten op de vermoeidheidssignalen van het kind en willen voorkomen dat een kind oververmoeid en overprikkeld raakt. Als een kind leert de signalen van vermoeidheid zelf te herkennen, kan hij zelf beter bepalen wanneer hij rust nodig heeft. Uitgeruste kinderen hebben meer energie, nemen meer initiatief en leren beter. Zo bouwen we samen aan een gezonde ontwikkeling van jouw kind!
Klaar voor de toekomst?
Op onze kinderdagverblijven stimuleren we kinderen spelenderwijs om zich te ontwikkelen. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun talenten en leren ze zorgen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Ieder kind op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.