Trend in Nederland
In Finland en Noorwegen is het vrij normaal om je kind buiten in de kinderwagen te laten slapen. Sommige ouders zetten zelfs de kinderwagen voor de deur van een restaurant als ze gaan lunchen. Ook in de winter, wanneer het vriest, doen veel kinderen hun middagslaapje buiten. Ze worden dan dik ingepakt met een muts en wantjes. Thermometer en babyfoon worden in de wagen gelegd. Pas bij -10˚C wordt het afgeraden om je kind in de buitenlucht te laten slapen.
In Nederland zijn er ook steeds meer ouders en kinderdagverblijven die kinderen in een buitenbed laten slapen. Daarnaast zijn er vandaag de dag diverse Nederlandse aanbieders van babyslaaphuizen te vinden. Het is een gezonde trend die zich in ons kleine landje voortzet. Alleen je kind buiten op de stoep van een eetgelegenheid parkeren, lijkt ons nog iets te ver gaan.
Gezond en rustgevend
Als je kind buiten slaapt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen. De kwaliteit van de lucht is namelijk beter dan binnen. Daarnaast slapen veel kinderen langer en dieper.
Bij ons op de kinderdagopvang is een babyslaaphuisje een ware uitkomst voor de ‘moeilijke’ slapers. Binnen liggen ze vaak met meerdere kindjes op een kamer. Hierdoor kunnen ze onrustig worden. Als ze buiten slapen, worden ze omringd door de rustgevende geluiden van de natuur, zoals het fluiten van vogels. “Mijn dochter wilde binnen niet slapen. Ze kreeg hier te veel prikkels. Partou stelde voor om haar in een buitenbed te leggen. Ik vond het wel een beetje raar, maar ik wilde het toch proberen. Het had resultaat! Ze sliep soms wel drie uur achter elkaar”, aldus moeder Esther.
Veiligheid voorop
Sommige mensen vinden een babyslaaphuisje een beetje op een luxe konijnenhok lijken. Het belangrijkste is dat ze veilig zijn en dat de kinderen frisse lucht binnenkrijgen. Zo voldoen alle buitenbedden bij ons aan de door de overheid gestelde eisen. En voor de frisse lucht hebben de bedden een horrengaas, dat ook de zon binnenlaat en de insecten tegenhoudt.
De meeste babyslaaphuisjes staan op ooghoogte, zodat er altijd zon naar binnenkomt. Dit maakt het voor ons ook makkelijker om kinderen in en uit bed te tillen. Rond de twee jaar zijn kinderen de buitenbedden vaak ontgroeid.
Meer goede maatregelen
Naast de algemene voorschriften hanteren de meeste kinderopvangorganisaties ook diverse eigen regels om de veiligheid van de kinderen in een buitenbed te waarborgen. Zo zijn de bedden bij ons mobiel, zodat zon, regen en wind geen vrij spel hebben. Daarnaast moeten we vanuit de groep zicht hebben op de bedden. En worden deze bij mist en onweer niet gebruikt.
Niet alle vestigingen bij ons hebben buitenbedden. De vestigingen die ze wel gebruiken, houden zich aan speciale voorschriften. Op de locatie kun je hier meer informatie over krijgen. We vragen jou als ouder altijd om toestemming voordat we je kindje in een buitenbed leggen. En je kunt er natuurlijk ook altijd een voor thuis aanschaffen.