Trend in Nederland
In Scandinavië is buiten slapen dus heel gewoon. Sommige ouders zetten de kinderwagen zelfs voor de deur van een restaurant als ze gaan lunchen. Is het koud? Dan worden kinderen goed ingepakt en met een thermometer en babyfoon in de gaten gehouden. Ook in Nederland groeit de gezonde trend om kinderen in buitenbedjes te laten slapen. Je ziet het steeds meer terug op kinderdagverblijven én thuis. Het parkeren van je kind op de stoep van een eetgelegenheid, lijkt in ons koude kikkerlandje nog een stap te ver te gaan.
Gezond en rustgevend
Buiten slaapt je kind niet alleen rustiger, langer en dieper. Je kind maakt ook meer vitamine D aan. Dat is goed voor zijn weerstand, botten en gebit. Zeker bij kinderen tot vier jaar is vitamine D hard nodig. Onderzoek toont aan dat kinderen die buiten slapen minder vaak verkouden zijn, door de betere luchtkwaliteit. Op een kinderdagverblijf is een babyslaaphuisje daarnaast een fijne oplossing voor 'moeilijke' slapers. Buiten slapen ze vaak lekkerder, omringd door kalmerende natuurgeluiden in plaats van de geluiden van meerdere kindjes op één kamer.
Moeder Esther: “Mijn dochter wilde binnen niet slapen. Ze kreeg hier te veel prikkels. Partou stelde voor om haar in een buitenbedje te leggen. Ik vond het wel een beetje raar, maar ik wilde het toch proberen. Het had resultaat! Ze sliep soms wel drie uur achter elkaar!”
Veiligheid voorop
Babyslaaphuisjes lijken een beetje op een luxe konijnenhok, maar ze zijn heel veilig. Bij ons voldoen ze uiteraard aan de door de overheid gestelde eisen. Er komt genoeg frisse lucht binnen en het houdt insecten juist buiten door het speciale horrengaas. De bedjes staan op ooghoogte, zodat er altijd wat zonnestralen binnenkomen en wij de kinderen er makkelijk in en uit kunnen tillen. Rond 2 jaar zijn de meeste kinderen de buitenbedjes ontgroeid.
Meer goede maatregelen
De meeste kinderopvangorganisaties hebben naast algemene voorschriften ook eigen regels voor de veiligheid van buitenbedjes. Zo zijn onze bedden mobiel, zodat we ze uit de zon, regen of wind kunnen zetten. Ze moeten vanuit de groep zichtbaar zijn en worden niet gebruikt bij mist en onweer. Als het kouder is dan -10 slapen de kinderen niet buiten. En bij hitte en felle zon alléén als het bedje in de schaduw kan staan en de temperatuur laag genoeg blijft. Je kind slaapt alleen in overleg met jou in een buitenbedje en niet ál onze locaties hebben ze. Vraag op jouw locatie gerust om meer informatie.
Klaar voor de toekomst?
Op onze kinderdagverblijven stimuleren we kinderen spelenderwijs om zich te ontwikkelen. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun talenten en leren ze zorgen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Ieder kind op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.