Van 27 september t/m 1 oktober organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Het motto dit jaar is: ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’ Bij Partou geven we daar onze eigen invulling aan met de Anti-Pestweek.
Spelenderwijs bewust maken
“Pesten is gewoon een lastig onderwerp”, vertelt Céline. “Maar je moet het wel bespreekbaar maken, dat is belangrijk.” Scholen gaan er gelukkig steeds vaker mee aan de slag en ook landelijk is er aandacht voor. Aan ons dus de taak om er ook op de bso’s iets mee te doen.
Maar hoe doen we dat dan? Céline: “Uiteraard hebben we een pestprotocol, dat staat genoteerd in ons pedagogisch beleid. Wordt er gepest op de bso, dan handelen we daarnaar. Maar daarnaast wil je kinderen op een prettige manier, spelenderwijs bewust maken. Dit doen wij met leuke activiteiten en verschillende werkvormen. We kunnen met elkaar naar elkaar leren kijken. Wat vind jij prettig en wat vindt de ander fijn? Wat zijn onze normen en waarden? Wat spreek je met elkaar af hierover?” De boodschap moet natuurlijk zijn dat iedereen overal aan mee mag doen, met respect voor elkaar en elkaars verschillen.
Door middel van activiteiten verdiepen de kinderen én pedagogisch medewerkers zich hierin. Samen bekijken we bijvoorbeeld nep-WhatsAppberichtjes, leuke en minder leuke. En dan praten we met elkaar over gevoelens. “Zo’n bericht hoeft dus nog niet eens aan jou gericht te zijn, maar als jij in een WhatsApp-groepje zit en je leest dat iemand anders onaardig wordt aangesproken, wat voel jij dan? Heb je dan de neiging om voor die persoon op te komen, wil je ‘m verdedigen? Of wil je eigenlijk je hoofd wegdraaien? Want dat zijn natuurlijk allemaal elementen die bij pesten komen kijken”, aldus Céline.
Anti-Pestkoppenspel
Ook is er speciaal voor Partou een kaartspelletje ontworpen rondom het thema pesten, namelijk het Anti-Pestkoppenspel dat draait om vechtersbazen, (cyber)pesters, helden en verdedigers. Céline legt uit: “De elementen die in dit spel voorkomen zijn kinderen, kinderen die worden gepest, allerlei vormen van pesten en verschillende manieren om daarmee om te gaan. Want ook in het echte leven zijn er wel dingen die je kunt doen. Het belangrijkste is je weerbaarheid, voor jezelf opkomen. Als jij je niet laat raken door de ander, als je zowel fysiek als mentaal je minder laat kwetsen, wat zelfverzekerder bent… Dan helpt dat al enorm.”
Het Anti-Pestkoppenspel is een heel snel, vlot kaartspelletje waarbij je goed op je eigen kaarten moet letten en op die van de ander. “We denken dat pedagogisch medewerkers door het spelen van dit spel heel laagdrempelig over pesten kunnen praten met de kinderen.”
Het goede voorbeeld geven
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat volwassenen er helaas net zo goed aan meedoen. “Pesten lijkt misschien een kinderprobleem, maar als je op social media kijkt, zie je hoe hard men tegen elkaar is en hoe ongenuanceerd mensen reacties achterlaten”, zegt Céline. “Als volwassenen moeten we ons realiseren dat wij een voorbeeldfunctie hebben.” Als tip naar ouders en andere volwassenen wil Céline dan ook het volgende meegeven: “Wees kritisch naar jezelf, zowel op je werk als in je privé-omgeving. Besef wat voor belangrijke rol je er zelf in hebt.”