“Voor een kind is het spannend om een veilige, vertrouwde omgeving te verlaten”, vertelt Ardi. “Ze kunnen er onzeker van worden, maar het geeft gelukkig ook plezier. Als je naar de basisschool mag, dan ben je immers groot! En dat willen de meeste kinderen heel graag zijn, want dan mag je veel dingen ‘zelluf’ doen.”
Voorbereiding basisschool begint op het kinderdagverblijf
De voorbereiding op de basisschool begint eigenlijk al op het kinderdagverblijf en de peuteropvang. “Het kunnen leren lezen en schrijven stimuleren wij al vanaf de babyleeftijd. Denk aan motorische vaardigheden en de hand-oogcoördinatie, waar we mee aan slag gaan door heel veel activiteiten aan te bieden”, aldus Ardi.
Kinderen zijn sowieso in het voordeel wanneer ze op een kinderdagverblijf of peuteropvang hebben gezeten voordat ze naar de basisschool gaan, meent Ardi: “Het is er één groot sociaal oefenterrein. Je moet op je beurt kunnen wachten, iets durven te vertellen, hulp durven vragen, oplossingen bedenken, contact maken met anderen en je emoties kunnen benoemen. Dat zijn allemaal dingen die van pas komen in die grote groep straks op school.”
Afscheid nemen van het kinderdagverblijf in drie fases
Het afscheid nemen van het kinderdagverblijf als je kind 4 jaar is en de overgang naar de basisschool en buitenschoolse opvang gebeurt in drie fases. Ardi vertelt erover en geeft tips:
1. Einde kinderdagverblijf: loslaten van het vertrouwde
Ardi: “Het loslaten van het oude vertrouwde begint met de voorbereiding op de bassischool. Dit doen onze pedagogisch medewerkers in samenwerking met de ouders. Als ouders kun je je kind helpen door bijvoorbeeld thuis al eens te eten uit een broodtrommel, te oefenen met het openmaken van een pakje melk, de jas zelf aan- en uittrekken, kleding aan- en uittrekken voor de gymles en ervoor zorgen dat je kind zindelijk is.”
“Dat zijn hele simpele dingen, maar wel enorm belangrijk voor het zelfvertrouwen van een kind. Want hoe fijn is het, als je deze dingen al kunt wanneer je net naar school gaat? Het gaat erom dat je kind voordat hij afscheid neemt van het kinderdagverblijf, al weet wat ervoor in de plaats komt. Het is dus ook slim om de route naar school al eens te lopen of fietsen en de school vooraf te bezoeken.”
“Ik vind het ook belangrijk om de verwachtingen goed te managen. Kleuters leven in het moment. Dus als jij beloofd hebt dat ze op de basisschool zullen lezen en schrijven, en ze op dag één nog geen letter hebben geleerd, dan begrijpen ze dat niet. Er was niet bij verteld dat dat pas over twee jaar zover is! Dus probeer daar duidelijk in te zijn, voordat het een teleurstelling wordt.”
2. Afscheid nemen: het ritueel op de opvang
Ardi: “Als je weet wat er komen gaat, wordt het afscheid net wat minder spannend. Elk kinderdagverblijf heeft een eigen ritueel hiervoor, dat je kind al kent van andere, oudere kinderen. En nu is hij zelf aan de beurt! Er wordt gezongen en je kind mag trakteren op de opvang; allemaal om het iets meer body te geven. Het is fijn als er foto’s worden gemaakt van dat moment, om er later op terug te kunnen kijken.”
“Ook voor ouders kan het een emotionele tijd zijn, die moeten net zo goed loslaten. Neem vooral afscheid van de pedagogisch medewerkers waar je kind bij is. Zo weet hij dat hij er niet alleen voor staat en dat jullie in hetzelfde schuitje zitten.”
3. Aanpassen aan de nieuwe situatie op school
Ardi: “Kinderen moeten zich op school aanpassen aan nieuwe regels, werkwijzen, rituelen, kinderen en een nieuwe juf of meester. Dat is spannend, maar kinderen hebben ook heel veel veerkracht. Als ouders kun je hierin het goede voorbeeld geven. Kinderen volgen namelijk van nature hun ouder. Als jullie er heel enthousiast over kunnen vertellen, dan helpt dat kinderen ontzettend om dat nieuwe aan te durven gaan. Jouw emoties werken als een spiegel voor je kind.”
Overdracht naar de basisschool
Om de overgang naar de basisschool goed te laten verlopen, hebben wij een zogeheten ‘overdracht’. Samen met de ouders nemen we een formulier met informatie over hun kind door en vragen dan of we dit mogen delen met de school. Of we geven het aan ze mee. “Het allermooiste is als iedereen om het kind heen samenwerkt. Dat heeft hij nodig”, zegt Ardi.
Van kinderdagverblijf naar de bso
Voor de bso geldt eigenlijk hetzelfde: een goede voorbereiding is het halve werk. Neem daar dus ook van tevoren eens een kijkje! De oudere kinderen kunnen een rondleiding geven, laten zien waar alles staat en vertellen wat ze allemaal doen. Dan voelt je kind zich gehoord, gezien én heel welkom!
Lees meer: Pedagogisch medewerker Marjan vertelt hoe het voor haar is om een hechte band op te bouwen met een kind en vervolgens afscheid te moeten nemen.
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!