Leuk en leerzaam
Je kind bedenkt en verzint rond zijn derde levensjaar allerlei dingen. Levendige fantasieverhalen rollen uit zijn mond. Van vliegen met eenhoorns tot het spelen van riddertje. Ook zijn spullen veranderen in de stoerste attributen. Een tennisracket wordt een gitaar, zijn lievelingsknuffel verandert in een tijger en van modder maakt hij een toverdrankje. Door zijn fantasie onderzoekt hij nieuwe dingen en leert hij zich in te leven in iemand anders en herkent hij emoties ook eerder.
Gezellig meedoen
Speel met je kind mee. Ga op in zijn fantasiewereld. Het is leuk en versterkt jullie band. Als hij een brandweerman is, dan zeg jij dat je door hem gered wilt worden. Je geeft dan een extra impuls aan het spel. Het is belangrijk om niet een hoofdrol aan te nemen of het spel over te nemen. Je bent een gast in het spel. Wat een leuke bijkomstigheid is met het meespelen met je kind… Je gaat jezelf ook weer even kind voelen. Niet verkeerd, toch?
Regisseur spelen
Onderbreek je kind niet tijdens riddertje spelen of zijn gesprek met een denkbeeldig vriendje. Laat hem lekker zijn gang gaan en probeer niet allerlei vragen te stellen of suggesties te geven. Dit remt zijn fantasie namelijk af. Als jij het spel een bepaalde richting op stuurt dan weerhoudt het je kind om zelf na te denken. Het hebben van de regie is precies waar hij behoefte aan heeft. Je kind leert hierdoor de leiding te nemen en krijgt een gevoel van eigenwaarde.
Denkbeeldig vriendje
Veel jonge kinderen hebben een fantasievriendje. Dit kan een jongetje of meisje zijn, maar ook een leeuw, kabouter of elfje. Dit vriendje kan hij zelf sturen en doet meestal wat hij wil. Ook dit geeft je kind weer een goed gevoel. Hij mag nu namelijk de dienst uitmaken. Het ingebeelde vriendje begrijpt dingen vaak beter en durft meer. Op deze manier ontdekt je kind op een veilige manier de wereld om hem heen. Een fantasievriendje is geen vervanging voor echte vriendschappen. Wanneer je kind zes jaar of ouder is en hij heeft alleen maar denkbeeldige vrienden dan is dit wel een reden voor zorgen. Zolang je kind ook echte vriendjes heeft, is het een gezonde fantasie.
Grip op de grote mensenwereld
Kinderen overwinnen ook angsten door het spelen van rollenspellen. Als je kind bij boevenpakkertje de boef weet te overmeesteren, is hij daardoor misschien minder bang voor inbrekers. En als je kind bij de dokter een prik heeft gehad en vervolgens doktertje wil spelen, betekent dit niet dat hij later arts wil worden. Hij is dan waarschijnlijk bezig met de verwerking van de ervaring. Het ‘net doen alsof’ levert daarom ook een belangrijke bijdrage aan de emotionele ontwikkeling. Via fantasiespel en rollenspellen verwerkt je kind de dingen die hij in zijn dagelijks leven beleeft en ziet. Hij probeert op deze manier grip te krijgen op de grote mensenwereld.