Imiteren is leren
Het imiteren is het voortalig taalstadium waar de baby zich in bevindt. In het dagelijks contact maken we veel gebruik van het imiteren van elkaar, dit doet jouw baby ook. Als baby leer je al snel contact met elkaar te maken; als je lacht, lacht de baby vaak terug. Deze cognitieve vaardigheden worden ook (on)bewust overgedragen. Zo ook bij het geven van een fruithapje: wanneer je de baby het fruithapje geeft, open jij zelf ook je mond en brengt het lepeltje rustig naar de mond van je baby. Je baby probeert je te imiteren en in de hoop dat je baby ook zijn mondje open gaat doen.
Voorbeeldfunctie
Baby’s hebben voelsprieten voor de non-verbale signalen die jij toont. Ze lezen jouw emoties door te letten op het geluid van je stem, gezichtsuitdrukking, ademhaling en zelfs hoe je beweegt. Baby’s en kinderen kunnen uit jouw emoties aflezen wat gevaarlijk is, zonder dat ze het zelf hoeven uit te proberen. Het imiteren gaat dus eigenlijk nog verder, wanneer jij je onrustig voelt, voelen kinderen dit feilloos aan. De baby volgt je en neemt dit mee, probeer dit gevaar te voorkomen.
Als jij plezier hebt tijdens het meespelen, zullen de kinderen ook sneller plezier hebben.
Oefenen, oefenen, oefenen
De kracht van imitatie speelt een grote rol tijdens de ontwikkeling. Probeer dus niet alleen de verbale-, maar ook de non-verbale signalen zo positief mogelijk over te brengen. Een positieve houding stimuleert verkennend gedrag, terwijl een negatieve houding vermijdend gedrag stimuleert. Op het YouTube-kanaal van Partou zijn onder andere educatieve filmpjes voor ouders te vinden. Hier vind je de leukste oefeningen om de ontwikkeling van jouw baby te stimuleren. Gedurende de ontwikkeling zijn er verschillende oefeningen te vinden, zoals om het gehoor of het geheugen van de baby te trainen. Oefening baart kunst, hiermee zorg jij voor een zeer positief effect op de ontwikkeling van jouw baby.