Zelfvertrouwen
Het gevoel van eigenwaarde neemt bij je kind toe als hij de taak krijgt om voor een huisdier te zorgen. Met succes een dier eten geven of uitlaten, zorgt ervoor dat je kind trots is op wat hij gepresteerd heeft en creƫert hiermee meer zelfvertrouwen.
Zorgzaam
Alle huisdieren hebben liefde en aandacht nodig. Door zorgzaamheid te tonen aan dieren leert je kind ook zorgzaam te zijn naar mensen.
Troost
Als je kind ziek of verdrietig is dan voelen honden en katten dit heel goed aan. Ze gaan dan tegen je zoon of dochter aanliggen, kruipen op schoot of geven kopjes. Dit maakt het verdriet of het ziek zijn van je kind vaak iets minder erg.
Lezen
Hardop een boekje voorlezen, is goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Het is soms best lastig om voor te lezen aan een volwassenen. Laat je kind daarom zijn verhaal eens aan zijn hond of konijn vertellen. Grote kans dat dit een stuk makkelijker gaat.
Verantwoordelijkheid
Als je als ouder de minder leuke huisdiertaken met je kind deelt, krijgt hij meer verantwoordelijkheidsgevoel. Laat hem de hond uitlaten, de vissenkom verschonen of konijnenvoer halen.
Spelen
Met een huisdier is er altijd iemand in de buurt om mee te spelen. Met een hond stoei je of gooi je een balletje. Katten volgen je en geven kopjes. En konijnen voer je wortels en geef je knuffels.
Beweging
Lopen en rennen is goed voor de motorische ontwikkeling. Laat je kind daarom een paar keer per week de hond uitlaten. Daarnaast is de frisse lucht ook nog eens goed voor hem.
Discipline
Je brengt je kind discipline bij als hij leert dat een huisdier op gezette tijden moet eten, drie keer per dag moet worden uitgelaten of dat het konijnenhok twee keer per week verschoond moet worden.
Betere gezondheid
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met huisdieren later minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieƫn en astma. Als je kind al vrij jong wordt blootgesteld aan de huidschilvers van een dier dan ontwikkelt hij een sterker immuunsysteem.
Kalmerend effect
Een huisdier heeft vaak een kalmerend effect. Een hond wordt namelijk nooit boos en stelt je ook niet teleur. Als kinderen verdrietig of bang zijn, zoeken ze al vrij snel troost bij hun huisdier. Een lik over het gezicht of een kwispelende staart maakt vrij veel goed.
Aanschaf van een huisdier
Wil je een huisdier voor je kind aanschaffen? Weet waar je aan begint. Je kunt er niet vanuit gaan dat je zoon of dochter de volledige zorg op zich neemt. Je hebt als volwassene altijd de eindverantwoordelijkheid over de hond, kat of vis. Kinderen kunnen namelijk ineens geen interesse meer in het dier hebben. Denk ook na welk huisdier bij je kind past. Als je een vrij rustig kind hebt, moet je wellicht geen drukke Jack Russell als hond nemen. De juiste combinatie van dier en kind is bepalend voor het succes! Lees op de website LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) meer over het aanschaffen van een huisdier voor je kind.