Het verlof zit erop en nu?
De meeste ouders brengen hun baby naar het kinderdagverblijf als de verlofperiode erop zit. Vaak is dit na tien of twaalf weken. Op deze leeftijd past je baby zich makkelijk aan. Aan ons en de nieuwe omgeving. Vanaf zeven maanden heeft je kind hier wellicht iets meer moeite mee. Kinderen kunnen rond deze leeftijd eenkennig worden. Ze willen dan alleen maar bij papa of mama zijn. Ze zijn dan nog niet zover om te beseffen dat papa en/of mama altijd terugkomt.
Even wennen aan al dat nieuws
Als je baby voor het eerst naar de kinderopvang gaat, is er vaak eerst een wenperiode. Hoe deze periode eruitziet, gaat altijd in overleg met jou als ouder. Dit is namelijk mede afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je kind en jij weet als geen ander wat je kind nodig heeft. In de meeste gevallen begint de wenperiode met een paar uurtjes per dag tot een halve dag.
Wat extra aandacht
Als je kind voor het eerst bij ons komt, krijgt hij extra veel aandacht. We spelen en knuffelen dan extra veel met hem en observeren hem meer. Op deze manier leren we waar zijn interesses liggen en hoe we hem op zijn gemak stellen. We bouwen zo beetje bij beetje een band met je kindje op. Ook proberen we altijd hetzelfde dagritme als thuis aan te houden. Regelmaat is belangrijk. Je baby voelt zich veilig als hij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren.
Gluren op de opvang
Er zijn kinderopvangorganisatie die een speciale app hebben. Zo hebben wij ook een ouderapp. We sturen hiermee korte berichtjes en foto’s over leuke activiteiten die we doen en wat we de kinderen leren. Ook de dagritmes – aantal luiers, slapen en flesvoedingen - worden hierin bijgehouden. Zo zie je in een oogopslag wat je kind op een dag doet. En je hebt als ouder het idee dat je baby een beetje bij je is.
Ze leren zoveel
De eerste maanden bestaat de dag van je baby vooral uit slapen en eten. Toch zijn we op het kinderdagverblijf vanaf dag één al bezig met het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. Zo hebben we samen met bewegingsexperts verschillende activiteiten ontwikkeld die bhelpen bij de motoriek en de sociale vaardigheden. Zo hebben we het spel ‘spiegeltje, spiegeltje’. We gaan dan samen met je kind voor de spiegel liggen en praten dan via de spiegel met je kind. Al snel krijgt je baby dan door dat die twee mensen tegenover hem dezelfde bewegingen maken. Op deze manier oefen je onder meer zijn non-verbale communicatie en leg je contact met je baby. En de oefening dat je je kind op zijn buik op een strandbal legt, is een goede training voor de nekspieren. Dit zijn nog maar twee voorbeelden waarmee we aandacht voor de ontwikkeling van je kind hebben.
Als afscheid nemen lastig is
In het begin heb jij waarschijnlijk de meeste moeite met afscheid nemen, je kind merkt daar nog weinig van. Als kinderen ouder worden, kan het wel lastiger worden, al verschilt dit per kind. Terwijl de één meteen met de blokken speelt en niet doorheeft dat je wegloopt, houdt de ander je bewegingen scherp in de gaten en begint te huilen zodra je de deur uit bent. Als het gedag zeggen echt lastig is, vragen we de ouders om een vast ritme te creëren bij het afscheid. Jasje uitdoen. Je kindje aan ons geven. Kusje op zijn bol. Nog even zwaaien bij de deur en weg… Hiermee weet je kind iedere keer waar hij aan is en begrijpt dan ook beter dat je dan ook weer terugkomt.