Wist je dat …
- Uit een doperwtenzaadje wel 40 erwtjes kunnen groeien! Het begint met een plantje, dan witte of roze bloemen (afhankelijk van de soort) en daarna worden de bloemen peulen met elk ongeveer vijf erwten.
- Erwten graag klimmen, dus houd daar rekening mee bij het zaaien. Doe dat bij een rekwerk tegen de muur, als je dat al hebt. Je kunt natuurlijk ook makkelijk een eenvoudig klimrek maken van een stuk gaas met grote gaten (betongaas bijvoorbeeld).
- doperwtenplanten wel 120 centimeter hoog worden, afhankelijk van de soort erwten? Zet ze dus niet op een plek waar ze de zon wegnemen voor planten die dat juist zo nodig hebben.
- Je er nog lang de vruchten - pardon erwten - van plukt? Zaai ze niet allemaal in een keer, maar spreid het over een paar weken. Zo kun je ook gespreid oogsten en er langer van eten.
- Je erwtjes ook heel goed in potten kunt kweken? Neem wel een ruime pot en vul deze met potgrond.
- Je de bloemen van de doperwten (voordat de erwten ontstaan) ook kunt eten? Probeer het maar eens! Ze smaken naar erwtjes(!) en zijn erg lekker. Weet wel dat als je al de bloemen opeet, er straks niets meer te oogsten is. 😉
- Het verstandig is om altijd wat bloemen rondom de erwten te planten? Je hebt namelijk bestuivers nodig om de bloemen te bevruchten, zodat je uiteindelijk kunt oogsten. Kies voor bloemen als korenbloem, goudsbloem of een allium. Hier komen bijen graag op af.
En dan nu … aan de slag!
- Week de zaadjes eerst 24 uur in een glas water. Zo ontkiemen ze sneller.
- Plant de erwten in de grond of in een pot. Kies je voor een pot? Doe er dan veel potgrond en een zaadje in. Zaai je de erwten direct in de grond? Dek het dan af met kippengaas. Vogels zijn namelijk dol op erwten, dus zonde als zij ze allemaal opeten en jij straks niets meer hebt.
- Plant het zaadje net zo diep als de grootte ervan en bedek het met potgrond.
- En nu afwachten maar!
Tip: een lekker recept met doperwten
Heb je je eigen doperwten geoogst? Doperwten zijn eerlijk met feta en munt. Je kunt er eventueel ook nog sugar snaps uit eigen tuin of gedopte tuinbonen bij doen. Meng alles in een schaal en voeg er olijfolie en een klein beetje zout bij. Smullen maar!
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Partou een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook twee boeken uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”