Je kan het insectenhotel natuurlijk helemaal inrichten, zoals jij dat wilt. Zolang alle beestjes maar een eigen kamer hebben om te overwinteren. Of om voor altijd te blijven!
Dit heb je nodig
- Wijnkistje (uit een kerstpakket bijvoorbeeld)
- Wijnkist verdelers (plankjes)
- Dennenappels
- Stro/hooi/gemaaid gras/mos
- Oude takken
- Steentjes
- Bamboestokjes
- Kapotte dakpanscherven
- 2 houten latjes
- Kippengaas
- Tang
- U-vormige spijkertjes
Aan de slag!
- Neem het wijnkistje en vul de ene hoek met dennenappels en de andere hoek met de takken/bamboestokjes. Vul gaatjes op met stro/hooi/mos en doe er ook nog wat steentjes tussen. Alles kan en mag, dus kijk wat jij mooi vindt en wat je in huis hebt of buiten aan natuurlijk afval kunt vinden. Zorg er wel voor dat het kistje helemaal vol zit, zodat alles mooi op z’n plek blijft als je het kistje straks op de zijkant zet.
- Knip met de tang het kippengaas op maat en span dit over het wijnkistje heen.
- Zet het kippengaas vast met de U-vormige spijkertjes.
- Dek het kistje aan de bovenkant af met een houten latje, zo blijft het hout van het wijnkistje langer goed.
Nu is je insectenhotel klaar. Zet het op een beschutte plek in je (moes-)tuin en laat de beestjes maar inchecken!
Je kunt natuurlijk ook klein beginnen; met een mini-insectenhotel:
- Neem een leeg soepblik.
- Schroef de bolle kant op een recht stuk hout, zodat het blik niet weg kan rollen.
- Vul het soepblik met bamboestokjes of takken.
Handige weetjes
- Heeft je insectenhotel eenmaal een plek, laat het dan lekker staan en voeg geen nieuwe kamers meer toe. De beestjes die erin huizen, overwinteren graag in alle rust.
- De bijen en wespen die in jouw hotel wonen, zijn solitair. Ze komen niet uit een bijenkorf of wespennest, ze bouwen liever hun eigen nest. Doordat deze bijen en wespen op zichzelf leven en geen taken krijgen van andere insecten, hoeven ze zich ook niet te verdedigen. Daardoor zijn ze heel rustig. Zie je er eentje vliegen? Lekker laten gaan.
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Partou een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”