Ik zet deze maand alle vruchtgroenten – zoals komkommers, tomaten, pompoenen en courgettes – in de moestuin. Het is er eindelijk weer warm genoeg voor. Echt een moment om naar uit te kijken!
Kids-favoriet
Wist je trouwens dat de komkommer in Nederland één van de meest gegeten groenten is? Zo uit de hand, in een salade of zelfs gewokt. Heerlijk! En helemaal niet moeilijk om zelf te kweken. Superleuk om dit weekend samen met je kind(eren) te doen. Of als er woensdagmiddag vriendjes komen spelen. :)
Inkopen
- Zaden snackkomkommer, die zijn sneller oogst-klaar dan hun grote broer (online of in het tuincentrum kosten ze een paar euro)
- Potgrond
- Eén of meerdere potten
Stap voor stap
- Vanaf half mei tot half juni kun je buiten zaaien, in een ruime pot, moestuinbak of de volle grond. Vul de pot of een ruim gat in de grond met vochtige potgrond. En maak met je vinger een gaatje van ongeveer 1 centimeter diep voor het zaadje.
- In elk gaatje stop je 2 zaadjes. Dan weet je zeker dat er eentje opkomt. Als ze allebei opkomen, haal dan één van de twee weg, zodat de ander voldoende ruimte heeft. Dit heet uitdunnen.
- Na 5 tot 10 dagen zie je een klein groen plantje verschijnen. Komkommers houden van warmte. Dus bij warm weer gaat het wat sneller dan als het koud is. Blijft de thermometer ruim onder de 20 graden hangen, dan kun je de pot(ten) het beste eerst nog even in de vensterbank zetten voor ze naar buiten gaan.
- Begin juni kunnen ze sowieso naar buiten. Het liefst staan ze op een zonnige plek uit de wind. In een grote pot met potgrond kun je wel twee plantjes kwijt. Zorg wel voor een rekwerk, want het zijn klimmers!
- Geef de plantjes om de paar dagen ruim water, zodat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.
- Met een beetje geluk kun je tot oktober blijven oogsten van je zelfgekweekte snackkomkommers!
Extra tips
- Zet rond de planten bloemen waar bijen en hommels op afkomen. Je hebt deze insecten hard nodig om de bloemen te bevruchten. Anders komen er geen komkommers aan.
- Oogst de komkommers als ze klein zijn, dan smaken ze het allerlekkerst en zitten er minder stekeltjes aan de schil.
- Hoe vaker je oogst, hoe meer komkommertjes er zullen verschijnen!
- Als het blad van de plant verkleurt, werk dan wat biologische moestuinvoeding of compost door de grond.
- 5. Buiten de koelkast kun je de komkommers een paar dagen bewaren.
Heel veel plezier en geniet ervan!
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Partou een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier!