Wat heb je nodig voor 12 cakejes?
- 4 geraspte wortels
- 3 geprakte rijpe bananen
- 2 eieren
- 2 theelepels vanille-aroma of een vanillestokje
- 150 gram volkoren bloem
- 100 gram havermout
- 1 theelepel kaneel
- 1 handje rozijnen
- 1 zakje bakpoeder of 2 theelepels baking soda
- Mixer
- Grote kom
- Papieren vormpjes of cupcake-blik
Wil je ze toch wat zoeter? Meng dan een theelepel honing (alleen geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar) door de mix.
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de geraspte wortels, geprakte banaan, eieren en vanille in een grote kom met een mixer.
- Roer hierna de bloem, havermout, kaneel, rozijnen en het bakpoeder erdoor. Meng het geheel met de mixer goed door elkaar. Het hoeft niet helemaal fijn, er mag nog wat structuur in blijven.
- Doe het wortel-cake-beslag in de papieren vormpjes en zet ze ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt ook een cupcake-blik gebruiken, maar zet deze dan wat langer (30-40 minuten) in de oven. De gaarheid kun je checken door met een cocktailprikker in de cake te prikken. Is de prikker nog heel erg nat? Laat de cake dan nog even in oven staan. Is de prikker droog? Dan is je cake gaar én klaar!
Goed om te weten: je kunt je cakejes zeker 4 dagen bewaren in een afgesloten, luchtdichte bak of pot, maar ik denk dat ze dan al lang op zijn. ;)
Wortels uit eigen tuin
Wist je dat je wortels heel makkelijk zelf kunt kweken? Gewoon in een pot, bak of de volle grond? Zaai in het voorjaar wat zaadjes er zie ze groeien! Na een paar maanden (dus even geduld) kan je oogsten.
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”