Waarom dit onderzoek?
Met YOUth brengen onderzoekers in kaart hoe opgroeiende kinderen zich ontwikkelen en daarmee ook hoe hun jonge brein zich ontwikkelt. Deze ontwikkeling hangt voor een groot deel af van de genen die je kind heeft gekregen en de omstandigheden waarin hij opgroeit. Waarom groeien sommige kinderen onbelemmerd op en ontstaan er bij andere problemen? Wat beïnvloedt het gedrag? Welke rollen spelen opvoeding, erfelijkheid of contact met leeftijdsgenoten hierbij? En welke rol speelt de hersenontwikkeling? Genoeg vragen die met het onderzoek beantwoord moeten worden.
Waarom meedoen?
Door mee te doen aan YOUth draag je bij aan de wetenschappelijke kennis. Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht gebruiken de uitkomsten om bijvoorbeeld zorg en onderwijs te verbeteren, om gedragsproblemen bij jongeren te helpen voorkomen en om kinderen te helpen om goed en gezond op te groeien.
Doe je mee terwijl je zwanger bent dan krijg je twee keer een 3D-echo. De leukste foto’s krijg je mee naar huis. Doet je kind mee aan het onderzoek dan krijgt hij een spreekbeurtpakket over het YOUth-onderzoek. Leuk om op school iets over te vertellen.
Wie kan er deelnemen?
Vrouwen die minder dan 19 weken zwanger zijn en in de provincie Utrecht wonen of bij een verloskundigenpraktijk/ziekenhuis in de provincie Utrecht onder controle zijn kunnen meedoen. Kinderen die 8, 9 of 10 jaar oud zijn en in de provincie Utrecht wonen, kunnen zich ook opgeven. Deelname blijft altijd vrijwillig; je kunt bij elke ronde aangeven of je wel of niet meedoet.
Wat houdt het onderzoek in?
YOUth Baby & Kind -
Ben je zwanger danword je in totaal zes keer uitgenodigd: tijdens de zwangerschap 2 keer voor een 3D-echo. Na de geboorte van je kind nog 4 keer: als je kindje 5 en 10 maanden oud is en rond de leeftijd van 3 en 6 jaar. De onderzoeksdag vindt plaats in het KinderKenniscentrum in Utrecht en bestaat uit diverse onderdelen:
- EEG-Meting: om de hersenactiviteit van je kindje te meten.
- Eyetracking: om de oogbewegingen te meten.
- Gedragsobservatie: ze bekijken het gedrag van je kind terwijl jullie samen spelen.
- Lichaamsmateriaal: ze nemen wat wangslijmvlies af.
- Vragenlijsten: beide ouders vullen bij elke ronde een online vragenlijst in.
Zwangere deelnemer: “Een mooie bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. Ik hoop dat toekomstige kinderen/ouders baat hebben bij de uitkomsten van het onderzoek. Een leuke bijkomstigheid waren de echofoto's.”
YOUth Kind & Tiener -
Doet je kind (vanaf 8, 9 of 10 jaar) mee dan wordt hij/zij 3 keer uitgenodigd in het KinderKennisCentrum in Utrecht, tot hij/zij maximaal 16 jaar is. Het onderzoek duurt dan een hele dag. Onderdelen:
- MRI-meting: Ze meten de hersenactiviteit in een MRI-scanner.
- Eyetracking: ze meten het kijkgedrag met een speciale eyetracking-computer, die registreert oogbewegingen terwijl je kind naar filmpjes en plaatjes op een scherm kijkt.
- Computertaken: je kind voert een aantal korte taken op de computer uit. Hiermee komen ze meer te weten over gedrag in sociale situaties, keuzegedrag en reactievermogen.
- Puzzelen: je kind puzzelt, speelt spelletjes en maakt rekensommen. Hiermee kijken ze wat je zoon of dochter allemaal al kan.
- Ouder-kind interactie: jullie voeren een gesprek en zoeken samen naar oplossingen. Ze maken dan een filmopname om de interactie te bestuderen.
- Lichaamsmateriaal: ze nemen tijdens elk bezoek bloed, wangslijmvlies, een plukje hoofdhaar en wat speeksel af. Bij de ouder die meekomt nemen ze eenmalig bloed en wangslijmvlies af. Ze halen hieruit informatie als erfelijke eigenschappen (DNA), hormonen en afweerstoffen. Wil jij of je kind dit liever niet wil, dan kunnen jullie nog steeds meedoen.
Deelnemer van 10 jaar: “Het is super leuk! Ik mag allemaal spelletjes en puzzels doen en daar houd ik heel veel van.”
Moeder van deelnemer: “Door mee te doen, komt er meer kennis over de ontwikkeling van kinderen. Ze groeien op in een andere tijd, waarin bijvoorbeeld gamen een grote rol speelt. Dat maakt het onderzoek extra interessant en belangrijk.”
Wat merkt je kind van het onderzoek?
De onderzoekers houden rekening met het dagelijkse ritme van je kind. Er is voldoende tijd voor slapen, eten en verschonen tijdens een onderzoek. Baby’s en jongere kinderen raken soms vermoeid of houden op een gegeven moment hun aandacht er niet meer bij. Samen met jou houden de onderzoekers goed in de gaten hoe het gaat en kan er op elk moment gestopt of gepauzeerd worden. En bijna alles gebeurt spelenderwijs, zodat je kind zo min mogelijk merkt van het onderzoek.
Waar meld je jezelf en/of je kind aan?
Wil je meer weten over YOUth, vrijblijvend een informatiepakket aanvragen of je aanmelden voor het onderzoek?