Driftbuien bij dreumesen en peuters
Vanaf twee jaar ontdekt je kind dat hij een eigen wil en stem (ook letterlijk) heeft en laat deze dan ook met veel plezier horen. Wanneer je kind iets wil en dit lukt niet of het verloopt anders dan verwacht dan raakt hij gefrustreerd. En dit kan uitmonden in een flinke driftbui. Daarnaast missen dreumesen en peuters vaak de woorden om frustraties en gevoelens goed over te brengen. Zodra er naar ze geluisterd wordt en begrip wordt getoond, neemt de boosheid vaak af. Zeg daarom dat je begrijpt waarom iets vervelend is, maar dat alles niet altijd loopt zoals hij wil. Geef niet toe, je wilt zijn gedrag niet belonen. Daarnaast is het voor je kind ook goed om te leren omgaan met tegenslag.
Een paar concrete tips op een rij:
- Zorg dat je rustig blijft, en met een rustige stem spreekt. Zeg tegen je kind, dat hij boos mag zijn. Vertel hem ook dat hij niemand mag slaan of iets kapot mag maken, mocht dat gebeuren.
- Luister naar je kind en benoem wat je denkt te horen en te zien, bijvoorbeeld: ‘Volgens mij ben je boos, omdat... ‘ of ‘Volgens mij wil je ook heel graag spelen waar Jorre mee speelt...’
- Creëer een plekje waar je kind boos kan en mag zijn, bijvoorbeeld de bank met een paar kussens om op te slaan, zodat hij zichzelf niet bezeert.
- Geef je kind tijdens de driftbui niet teveel aandacht.
- Voor sommige kinderen werkt het kalmerend als je hem even stevig vasthoudt en geruststellend toespreekt. Andere kinderen verdragen juist geen aanraking, respecteer deze grens.
- Laat je kind eerst even uitrazen en troost hem na een driftbui als het daar behoefte aan heeft, ga eventueel kort in op de boosheid en ga anders gewoon weer verder met samen spelen.
- Vermoeidheid kan een trigger zijn om sneller in een driftbui terecht te komen. Wanneer bijvoorbeeld de maaltijd elke keer tot een driftbui leidt, kun je ook eens proberen je kind eerder te laten eten, of eerst te laten slapen en daarna pas aan tafel te gaan.
Woedeaanvallen bij schoolgaande kinderen
In de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar reageren kinderen veelal direct verbaal als ze zich niet begrepen voelen. De heftigheid van een woedeaanval heeft veelal te maken met hoe kinderen vroeger hebben geleerd hiermee om te gaan. Als je je kind vroeger de ruimte gaf om zijn boosheid te uiten, dan is de kans groot dat de felheid van de woede nu niet zo groot is. Kinderen kunnen heftig reageren als volwassenen om hun heen direct hun gedrag negatief beoordelen. Ze hebben dan niet goed geluisterd naar de reden van de boosheid en dit kan een voedingsbodem zijn voor agressie. Ga daarom altijd op zoek naar waar de frustratie vandaan komt? Soms hebben woedeaanvallen een andere oorzaak, bijvoorbeeld het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis.
Een paar concrete tips op een rij:
- Blijf rustig en geef je kind de ruimte om uit te razen.
- Luister goed, probeer te begrijpen waar de verontwaardiging of gekwetstheid vandaan komt en benoem deze. ‘Volgens mij ben je boos, omdat…’
- Oordeel niet, maar geef wel duidelijk aan dat je veel moeite hebt met de toon/manier waarop er tegen je gesproken wordt.
- Een kussen kan helpen om af te reageren. Op een trampoline springen kan ook helpen om lichamelijke spanning af te voeren. Ook een koptelefoon met favoriete muziek kan helpen.
- En als de bui over is, praat je samen over wat er is gebeurd. Laat je kind dan vertellen en stel zelf alleen vragen. Wat gebeurde er? Hoe voel je je nu? Hoe kunnen wij je helpen? Bespreek samen hoe het een volgende keer anders kan.
- Frisse lucht en regelmatig ‘even uitwaaien’ in de natuur kan kinderen die in een emotioneel onrustige periode zitten (scheiding, verhuizing, nieuwe school, etc.), helpen om rustiger te worden.
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!