Die berg luiers in de kinderopvang: dat moet toch anders kunnen? Bij Partou dragen we graag bij aan het ontwikkelen van duurzamere alternatieven en dus sloegen we de handen ineen met wasbare luier-merk Billie Wonder.
Pilot
Op drie van onze kinderdagverblijven in Den Haag zijn we onlangs gestart met de pilot Duurzaam Luieren. Een aantal groepen werkt mee aan de innovatie van de wasbare luier. Dit houdt in dat onze pedagogisch medewerkers tot het einde van het jaar de wasbare luiers van Billie Wonder gebruiken op de groep en tijdens deze periode hun eerlijke mening en ervaringen zullen delen.
Steef Fleur, oprichtster van Billie Wonder, legt uit: “Het systeem van de wasbare luiers in de pilot is speciaal ontworpen voor Partou, zodat er bij het verschonen zo min mogelijk handelingen moeten worden verricht. De luiers worden gedurende de pilot professioneel en industrieel gewassen door een aangesloten wasserette, die de vieze luiers drie keer per week ophaalt en meteen de schone luiers, in elkaar gevouwen en wel, terugbrengt.”
Onze pedagogisch medewerkers zijn cruciaal om er een succes van te maken. Hun ervaringen zijn ontzettend belangrijk. “Wij hebben de kennis over wasbare luiers in huis en hiermee een speciale luier voor kinderdagverblijven ontworpen, maar we hebben zelf geen ervaring op de groep. Middels deze pilot combineren we ervaringen en krachten”, aldus Steef.
Niet zoals vroeger
Van de term ‘wasbare luiers’ wordt niet iedereen direct enthousiast. Ook in haar eigen omgeving stuitte Steef op veel onbegrip toen ze 5,5 jaar geleden aan de wasbare luiers begon met haar oudste kind. “Maar het is niet meer een hydrofiele doek met veiligheidsspeld, zoals in de jaren 60. We rijden inmiddels in Tesla’s; ook de wasbare luier heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. In mijn missie om wasbare luiers de norm te maken, gebruik ik mijn achtergrond als documentairefotograaf graag, door met beeld te laten zien dat wasbaar een veel beter imago verdient.”
Vrij van chemicaliën
De luiers van Billie Wonder zijn gemaakt van biologisch katoen en hennep, en zijn vrij van chemicaliën. “Ik heb heel veel onderzoek gedaan naar hennep als grondstof: wat voor eigenschappen heeft het en wat kun je ermee?” vertelt Steef. “Het is absorberend en werkt antibacterieel. Er zijn geen pesticiden nodig om het te laten groeien, het heeft bijna geen water nodig. Het groeit heel snel en haalt bovendien meer CO2 uit de lucht dan bomen. Het voedt ook de grond waarop het groeit in plaats van het uit te putten. Kortom: het is echt een powerproduct.”
Ervaringsdeskundigen
Pedagogisch medewerker Florien was direct enthousiast toen de vraag kwam of zij en haar collega’s aan de pilot wilden meewerken: “Ik vind het sowieso leuk om iets nieuws te proberen en de achterliggende gedachte spreekt me natuurlijk aan, dat het milieutechnisch een stuk beter kan. We gaan het gewoon proberen en dan zien we het wel! Het is super dat we er actief bij worden betrokken en mogen meedenken. Wij zijn immers degenen die ermee moeten werken, wij zijn de ervaringsdeskundigen.” Locatiemanager Ellen vult aan: “Deze groep ging er heel open in, dat vond ik mooi. De rest van de locatie was in eerste instantie wat afwachtender, maar ze kijken inmiddels wel heel nieuwsgierig toe.”
Ouders zijn uiteraard ook geïnformeerd over de pilot en er werd een (online) ouderavond georganiseerd. De reacties zijn positief, zegt Ellen: “Het merendeel van de ouders vindt het helemaal prima dat we dit doen en een aantal vindt het echt geweldig dat wij dit als grote organisatie doen.” Steef en Ellen hadden meer vragen en twijfels verwacht, maar die kwamen niet. Een goed teken, vinden ze: “Er was maar één vader die een aantal scherpe vragen had, maar dat is alleen maar leuk!”
Lange termijn
Als de pilot een succes wordt, zou het zomaar kunnen dat we dit op grotere schaal gaan uitrollen binnen Partou. Florien ziet dit wel zitten: “Er gaan zó veel kinderen naar de kinderopvang. Wij kunnen met onze branche écht een verschil maken als dit lukt.”