Het evenement, ooit bedacht door bso Pollewop in Leiden, trekt ieder jaar meer enthousiaste deelnemers. Steeds meer bso-locaties in de regio vinden het leuk om aan te haken en de kinderen van 8 jaar en ouder nét iets extra’s te bieden.
“Ik zat dit jaar voor het eerst in de organisatie”, vertelt pedagogisch medewerker Kristel van de Nes. “Het verhaal van de weerwolven hadden we zelf bedacht en was een vervolg op het thema van drie jaar geleden, dat toen heel erg in de smaak viel.”
Ingrediënten verzamelen
Om 18.00 uur ging het eerste groepje het bos in om de interactieve spooktocht te lopen, onder begeleiding van één van hun eigen pedagogisch medewerkers. Kristel: “Onderweg kwamen de kinderen onder meer een voeldoos tegen, met daarin een bal met stekels, schuursponsje en Lego-blokjes. Ook moesten ze bij de ‘dorpsgek’ een grap bedenken om hem aan het lachen te maken. Andere activiteiten waren bijvoorbeeld met pijl en boog schieten bij Cupido en een gesprek voeren zonder ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen.”
“Met al die opdrachten verzamelden ze ingrediënten die ze bij de kwakzalver konden inleveren, van wie ze dan een stempel op hun hand kregen om ze te beschermen tegen de weerwolven”, vervolgt ze. “Onderweg liepen er ook nog dieven rond, die de ingrediënten konden stelen door de kinderen te tikken.”
Houthakker met bladblazer
In het bos zaten zo’n 45 spoken verstopt, die de kinderen de stuipen op het lijf joegen. Medewerkers, ouders en zelfs kinderen die ooit in Leiden op de bso hebben gezeten, konden zich opgeven als spook. Locatiemanager Bart Reinking uit Sassenheim was één van die engerds en ging helemaal op in zijn rol: “Ik was een houthakker met bladblazer en twee hakbijlen”, lacht hij. “Vorig jaar was er blijkbaar feedback geweest dat het wel wat enger mocht, dus daar hebben we gehoor aan gegeven.”
Gelukkig werd er ook rekening gehouden met kinderen voor wie het misschien toch een beetje té spannend was. In het midden van het bos was een ‘veilige haven’ gecreëerd: een open veld waar de burgemeester en zijn vrouw stonden. “Kinderen die het te eng vonden, konden daarheen gebracht worden en dan werden ze begeleid naar het beginpunt”, aldus Kristel.
Toegevoegde waarde
Bart vindt dit soort activiteiten een enorme toegevoegde waarde voor bso-kinderen, naast het algemene activiteitenprogramma van Partou. “Wij organiseren op de bso ook twee tot drie keer per jaar een activiteit buiten de bso-tijd om”, legt hij uit. “Dat varieert van een vuurtje met marshmallows, een avond lasergamen tot aan een disco en karaoke. En je merkt dat kinderen dat soort activiteiten echt heel leuk vinden. Als het speciaal is, bijvoorbeeld alleen vanaf een bepaalde leeftijd, dan leeft dat op de een of andere manier enorm bij ze.”
Saamhorigheid
Kristel: “Er wordt in de regio veel over de spooktocht gepraat, ook tussen collega’s uit alle lagen van het bedrijf. Het is goed voor de saamhorigheid. We doen dit echt voor de sfeer op de bso. Het leeft enorm; kinderen van 7 jaar zeggen nu al: ‘Ohhh, als ik straks 8 jaar ben, dan mag ik ook meedoen!’”
Voor de bso-locaties van Bart was het de eerste keer dat ze meededen aan de spooktocht. “Mijn team had spijt dat we er vorig jaar niet bij waren, dus dit jaar hebben we ons gelijk opgegeven. Ik vind het belangrijk dat het uit henzelf komt, dat het geen ‘moetje’ is. Afgaande op de reacties van zowel de medewerkers als de kinderen, zijn we er volgend jaar weer!”
Bekijk hieronder nog meer foto's van deze geslaagde avond: