Twee keer per jaar komt de Smaaksafari-koffer op de groepen van bijna alle Partou-locaties. En dan is het feest, vertelt pedagogisch medewerker Hayedeh Sarrafzedeh van Partou Laterna in Almere. "De kinderen zijn altijd weer zo nieuwsgierig welke groente er dit keer in zit. Is het wortel, zoete aardappel, broccoli of biet? Steeds staat een andere groente centraal."
Kijken, voelen, ruiken en proeven
Twee weken lang maken de kinderen kennis met de groente. Door ernaar te kijken, te voelen, ruiken én natuurlijk proeven. "Dit doen we aan de hand van leuke activiteiten in de koffer, zoals bewegingspelletjes, proeflessen, recepten en knutseltips. Zo laten we zien wat je allemaal met groente kunt doen en maken. Ontdekken de kinderen bijvoorbeeld bij de wortel dat je er zelfs sap en cakejes van kunt maken en dat-ie ‘knak’ zegt als je hem doorbreekt."
De kracht van herhaling
"In de loop van de week zie je dat kinderen steeds bekender worden met de groente en daardoor ook durven te proeven. Juist doordat we de groente op verschillende manieren aanbieden en veel herhalen. We knutselen ermee (denk aan stempelen met zoete aardappel), we vertellen er verhalen over, spelen spelletjes (zo maken we bijvoorbeeld een wortelparcours) of we koken samen."
En ook vooral zelf doen
Wat echt een groot succes was op de groep van Hayedeh was het maken van bietjessalade met appel. "Iedereen wilde meedoen. De kinderen mochten zelf de bieten- en appelstukjes snijden en mengen met rozijnen. Uiteindelijk wilde iedereen proeven. Door samen te koken, leren kinderen niet alleen de groente goed kennen, maar betrekken we ze ook bij het eindresultaat. En: ze weten wat ze eten."
Knak zegt de wortel
"Mijn eigen zoontje heeft de Smaaksafari met de wortel gedaan. En wil nu – net als wat er op de groep werd gedaan – alle groenten doormidden breken om te horen of ze ‘knak’ zeggen, net als de wortel. Zo zie je hoe de Smaaksafari ook thuis doorwerkt en kinderen uit zichzelf ook groente en fruit ontdekken. Van ouders krijgen we hier ook veel leuke reacties op. Bijvoorbeeld dat ze samen wortelcakejes (een recept uit de koffer) hebben gemaakt. En dat ze het fijn vinden, dat hun kind bij ons wél groente eet."
Warme groentehap tussen de middag
Helemaal vreemd van groente zijn de kinderen bij Partou niet. Op veel locaties wordt namelijk tussen de middag een warme maaltijd van Madaga aangeboden. En die zit boordevol groenten. "Tussendoor krijgen de kinderen ook nog rauwkost, zoals stukjes komkommer en paprika. En als de Smaaksafari-koffer er is, staat er natuurlijk iets op tafel met de betreffende groente. Die leggen we er dan ook bij, zodat kinderen kunnen zien waar de maaltijd van gemaakt is."
Gezellig moment aan tafel
"We maken altijd een gezellig moment van het eten. En niks moet. Als ze niet willen, komt het de volgende keer. Maar als het wel lukt, ben ik zo trots. Daarbij is het ook belangrijk om zelf enthousiast mee te doen en de kinderen die dat nodig hebben de tijd te geven. Want vaak vinden sommige kinderen het toch wel spannend om iets te proeven. Als je dan zegt: ‘Zal ik ook even proeven?’ En daarna blij roept: ‘Dat is lekker!’ doen ze het uiteindelijk toch. Dat geeft me een goed gevoel."
Samen met Ouders van Nu
Ouders van Nu filtert iedere dag speciaal voor (aanstaande) vaders en moeders het nieuws uit binnen- en buitenland op interessante berichten. Zij focussen op nieuwtjes waar aanstaande ouders beter, blijer of wijzer van wordt. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouders van Nu.