Het juiste moment
Aan het begin van de dag zijn er soms minder medewerkers aanwezig, tot het moment dat alle medewerkers op de groep gestart zijn. Dit kan ook aan het einde van de dag gebeuren, vanaf het moment dat eerste medewerker op de groep naar huis mag. Op de momenten dat de meeste kinderen slapen en als we pauze houden zijn we soms ook met minder.
We kiezen voor momenten en situaties die de kinderen goed kennen en die overzichtelijk voor ze zijn. Op de momenten dat er bijvoorbeeld minder kinderen zijn, is het rustiger op de groep en in de hoeken. Dat maakt het voor kinderen overzichtelijk. We bieden dan activiteiten aan die op deze momenten steeds terugkeren en dus herkenbaar zijn voor kinderen. We zorgen voor een rustige en fijne sfeer en beperken het aantal overgangsmomenten.
En we zijn altijd met minimaal de helft van de benodigde pedagogisch medewerkers aanwezig op de groep.
‘Wat leuk dat je er bent, Niek!’
Ook op de momenten dat er minder medewerkers aanwezig zijn, willen we dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen. Daarom noemen we ze bij het brengen en ophalen bij hun naam. Dat geeft ze meteen het gevoel dat ze worden gezien en gehoord. En we zijn altijd in de buurt, ook al een kind even wat meer aandacht nodig heeft. We doen activiteiten die goed passen bij het rustige karakter van dat moment. Dus even rustig vrij spelen, een boekje lezen of samen een spelletje doen aan tafel.
Bso- en peuteropvang
Op de bso geldt de drie-uursregeling alléén op dagen dat kinderen er de hele dag zijn, zoals in de vakantie. Op schooldagen zijn er hooguit een half uur per dag minder medewerkers aanwezig. Hier noemen we het daarom de half-uursregeling. Ook dan gaat het om de momenten dat er minder kinderen op de bso aanwezig zijn, bijvoorbeeld aan het einde van de middag. Voor de peuteropvang geldt de drie-uursregeling niet, omdat kinderen er nooit de hele dag zijn. Biedt een groep op het kinderdagverblijf voorschoolse educatie aan? Dan geldt de drie-uursregeling ook niet tijdens de uren dat we voorschoolse educatie aanbieden.
Voorbeeldrooster
Hieronder zie je hoe een rooster op één van onze locaties er uit zou kunnen zien met onze gangbare personeelsdiensten. Wil je meer weten over het rooster en de verdeling van de diensten op jouw locatie? Kijk dan in de locatiegids. In de locatiegids leggen we ook uit hoe we op de dagopvang vormgeven aan de drie-uursregeling. Voor de half-uursregeling op de bso hoeven we dit niet te doen. Heb je daar vragen over? Dan kun je ze uiteraard stellen aan de locatiemanager.