Baby, 0-1 jaar
Hoe leer ik mijn baby kruipen?
Het is weer een van die vele magische momenten die je baby het eerste jaar behaalt… Leren kruipen! Met deze oefening leert je kind zijn evenwicht te houden, waardoor hij makkelijker gaat kruipen.
Blaas in het bijzijn van je baby een aantal ballonnen op. Kleine tip: blaas de ballonnen eerst helemaal op en laat dan de lucht er weer uitlopen. Wanneer je de ballonnen nu weer opblaast, knappen ze niet zo snel. Vul een kussensloop in het bijzijn van je baby met vijf à zes ballonnen. Leg je baby op zijn buik op het ballonnenkussen. Laat hem hierop balanceren. Dit spel verfijnt zijn coördinatie en evenwichtsgevoel wat hem weer helpt bij het leren kruipen.
Hoe leer ik mijn baby contact leggen?
Vóór het uitspreken van je baby zijn eerste woordjes is hij al druk bezig om jou dingen duidelijk te maken… Met deze oefening leert je baby non-verbaal te communiceren en contact met je te leggen.
Zet een spiegel op de grond en ga samen met je kind voor de spiegel liggen. Je kind heeft niet door dat het hier om hemzelf gaat. Voor zijn gevoel kijkt en lacht hij naar een ander kindje. Hierdoor leert je baby dat als die ‘andere’ baby in de spiegel lacht, hij terug lacht. Kijkt hij boos dan kijkt hij boos terug. Ook jij kan in de spiegel eens een gek gezicht trekken en lachen naar je baby. En zo krijg je ineens een lach van je baby terug. Door op deze manier te spiegelen, leert je baby te communiceren.
Dreumes, 1-2 jaar
Hoe help ik mijn kind minder snel te vallen?
Na motorische mijlpalen als kruipen en lopen, lijken de stappen die je kind maakt als dreumes minder groot. Toch is deze fase belangrijk voor de verdere ontwikkeling van zijn motoriek. In deze leeftijd klimmen en klauteren ze steeds meer. Het is dan erg fijn als je kind goed zijn evenwicht kan bewaren.
Plak een draad van wol met stukjes tape slingerend op de vloer. Geef aan dat de draad de weg is van de spin. Laat je kind van het begin tot het einde over de draad lopen. De kleine spin mag natuurlijk niet van zijn draadje afvallen. Kan hij dit ook op handen en voeten, of als hij achteruit loopt? Of maak het nog ingewikkelder en laat de draad over hindernissen lopen, zoals een kussen of een laag bankje. Op deze manier leer je hem zijn balans te bewaren.
Hoe leer ik mijn kind verstaanbaar praten?
Je kind leert langzaamaan steeds meer woordjes en begint al aardig te brabbelen. Jij gaat hem steeds beter verstaan. Anderen hebben daar waarschijnlijk iets meer moeite mee. Met deze oefening help je jouw kind op een leuke manier beter te articuleren, zodat hij zijn woordjes straks beter uitspreekt.
Zet een brede kom met water op tafel, met verschillende rietjes erin. Vertel je kind eerst hoe je door een rietje blaast. Laat hem vervolgens in het water blazen. Het is ook leuk om samen te blazen. Voor een goede articulatie heb je goede beheersing van lip- en tongspieren nodig en die train je met deze oefening. Met deze activiteit wordt het ongetwijfeld een kliederboel, maar het levert wel veel plezier op.
Ontdek meer over de ontwikkeling van kinderen op partou.nl
Peuter, 2-4 jaar
Hoe leer ik mijn kind emoties herkennen?
Het is fijn als je kind emoties van anderen en zichzelf herkent. Zo kan hij situaties beter inschatten en weet hij of een ander kind iets wel of niet leuk vindt. Dit helpt hem om vriendjes te maken. Deze oefening leert je peuter emoties te benoemen, begrijpen en uiten.
Ga in een ruimte staan waar je goed kunt bewegen en zeg dat je een bepaald dier bent die verschillende emoties heeft. Zeg bijvoorbeeld dat je een boze beer bent. Je kijkt heel boos en stampt door de kamer. Ben je een blije vogel? Zet dan een grote glimlach op en fladder door de kamer. Je kunt ook snikken als een klein muisje of wegrennen als een angstige haas. Benoem de emoties ook en vraag bijvoorbeeld waarom de beer boos is. Op deze manier leert je kind diverse emoties kennen.
Hoe leer ik mijn kind zich zelfstandig aan te kleden?
Op ons kinderdagverblijf helpen de pedagogisch medewerkers je kind met aankleden. Op school gebeurt dit niet meer. Met deze activiteit leer jij je kind spelenderwijs hoe hij zelfstandig zijn kleding aan- en uittrekt.
Leg in een open ruimte een berg kleding van jou en je kind neer. Gebruik vooral kleding met knoopjes, ritsen en haakjes. Dit is goed voor de fijne motoriek. Leg op de stapel ook sokken en handschoenen. Heb je verkleedkleding, denk aan prinsessenjurken of dokterspakken gebruik deze dan ook. Vertel je kind dat jullie een verkleedpartijtje houden. Laat je kind zelf proberen de kleding aan en uit te trekken. Lukt het hem niet, doe dan voor hoe het moet en help hem waar nodig. Een volgende keer leg je ook poppen en knuffels neer. Laat je kind deze ook kleding aan- en uittrekken.
Ontdek meer over de ontwikkeling van kinderen op partou.nl