Achterin de ontdektuin sjort Jordy aan de waterpomp om zijn emmer te vullen. Daarna doet hij er een paar scheppen zand bij. “Deze snippers en grasjes moeten er ook nog in”, zegt Anna, die komt aanrennen. Ze strooit haar handen leeg boven de emmer. Nieuwsgierig hangen de twee boven hun donkere soep.
Voelen, ruiken en vies worden
Zo simpel is het geheim van Partou’s Modderweek, die elk jaar georganiseerd wordt rondom de nationale Modderdag in juni. Modder heeft geen vorm en toch kun je er van alles aan ontdekken en heerlijk mee experimenteren. Lekker voelen, ruiken, vies worden en kijken wat er gebeurt. Dat is dé manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Ze leren door hun zintuigen. Zo ontdekken ze zélf dat water zand aan elkaar laat plakken. Dat dikke modder niet uit de emmer stroomt als je die omkiept, maar blubber wel. En hoe het voelt als modder opdroogt aan je benen. Die ruwe, harde korst vergeet je niet zomaar.
Modderweek op onze locaties
Tijdens Modderweek zijn duizenden kinderen actief bezig met ontdekken wat modder is en wat voor leuke spelletjes je ermee kunt doen. Deze hele week staat in het teken van spelen met water en aarde. We doen dan ook door het hele land mee aan deze feestelijke week met allerlei modderactiviteiten. Zelfs de allerkleinsten stampen in de modder en krijgen vieze handen en voeten.
Leren van elkaar
Leerzaam dus, maar voor kinderen vooral heel erg leuk. “Buiten spelen met modder geeft kinderen een sensatie”, weet collega Wendy. “Er gebeurt iets dat ze mee willen maken. In een opgeruimde maatschappij, waar risico’s zo veel mogelijk uit de weg worden gegaan, is een Modderweek een superleuke uitvinding. Je mag lekker vies worden en onbevangen spelen."
Maar er is meer: Modderweek is ook een beetje terug naar de basis. De aarde voelen waar we op leven. Weten dat we ervan afhankelijk zijn voor ons voedsel, onze grondstoffen. Te hoog gegrepen voor kinderhoofden? We laten ons graag verrassen door hun vragen en gedachten. Want wij leren net zo veel van hen als zij van ons!