Complimenten geven aan je kind is heel belangrijk. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind en stimuleert positief gedrag. Het is als kind fijn om te horen en voelen dat je gewaardeerd wordt door anderen, waardoor je jezelf ook meer gaat waarderen.
Complimenteer gedrag en inspanning
Maar hoe reageer je dan als een kind naar je toe komt en zegt: ‘Kijk eens wat ik heb gemaakt?’ Belangrijk bij het geven van complimentjes, is dat je vooral het gedrag en de inspanning prijst die het kind laat zien, is de visie van pedagogisch medewerker Ahlam Boarbi (25). Ze werkt al negen jaar in de kinderopvang en is sinds 2019 werkzaam bij Partou Pratumplaats in De Meern, op het kinderdagverblijf en de bso.
“Je bent snel geneigd om tegen dat kind te zeggen: ‘Wat goed!’ of ‘Wat mooi!’ En dat is logisch, ik heb me daar zelf ook vaak schuldig aan gemaakt”, zegt Ahlam. “Het resultaat is echter minder belangrijk, we kunnen ons beter focussen op de inzet van het kind om zijn of haar zelfvertrouwen te laten groeien.” Een waardevol compliment, gericht op het gedrag van een kind, heeft meer effect dan een compliment gericht op de persoon. Een compliment is pas echt waardevol als je meent wat je zegt.
Bedenk hoe een compliment binnenkomt
Het is belangrijk om, wanneer je een compliment geeft, na te denken hoe dit binnen kan komen bij een kind. Ahlam vertelt over haar eigen ervaring met een knutselwerkje van een kind uit haar groep:
“Wanneer je constant zegt: ‘Oh wat mooi!’ heeft dat misschien op dat moment wel impact, maar als het kind later iets maakt wat er niet op lijkt, kan hij het gevoel krijgen dat het stom en lelijk is. Dus voor de langere termijn doet dat niets. Sterker nog; het kind uit mijn groep kreeg er zelfs een negatief zelfbeeld door en moest erom huilen. De gedachte van een kind moet altijd zijn: hoe het er ook uitziet, ik heb in ieder geval mijn best gedaan. Het is mooi als je dat als pedagogisch medewerker voor elkaar krijgt.”
Wanneer je een kind een complimentje wil geven, kun je dus beter dingen zeggen als:
- Wat heb je hard gewerkt!
- Wat was jij gefocust bezig!
- Hoe heb je dat gedaan?
- Hoe ben je op dat idee gekomen?
Zelfvertrouwen laten groeien
Als we kinderen meegeven dat hun inzet belangrijker is dan het resultaat, merk je vanzelf dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, is Ahlams ervaring. “Als pedagogisch medewerker is dat onze taak, vind ik. Een pedagogisch medewerker is niet iemand die alleen kinderen opvangt terwijl de ouders gaan werken, zoals veel mensen wellicht denken.”
“Wij zijn ook opvoeders; we geven heel wat moois aan de kinderen mee. In de basis vooral emotionele veiligheid en een plek waar het kind zich gehoord en gezien voelt. Samen werken we aan zijn of haar ontwikkeling en zelfvertrouwen, iets waar ze op latere leeftijd dan hopelijk met een fijn gevoel op terugkijken. Het op de juiste manier geven van complimentjes helpt daarbij!”