Twee mogelijkheden voor borstvoeding
Als je kind naar ons gaat, kun je hem op twee manieren borstvoeding blijven geven. Je laat een voorraad afgekolfde melk bij ons achter of je komt langs om borstvoeding te geven. Voor jou als moeder is het natuurlijk makkelijker om ’s ochtends een aantal afgekolfde flesjes aan ons te geven. Maar als je kind niet uit de fles wilt drinken of je vindt het één-op-één contact nog erg fijn dan rijd je onder werktijd naar ons toe om je kind te voeden. Je werkgever is verplicht om je hier de tijd voor te geven.
Afgekolfde melk meebrengen
Als je de afgekolfde melk naar ons brengt, zorg dan dat de naam van je baby hierop vermeld staat, zodat deze niet verwisseld wordt. Het is ook verstandig om de datum, wanneer je gekolfd hebt, erop te zetten. Afgekolfde melk blijft namelijk niet heel lang goed. Bekijk hier de houdbaarheid. Je kunt de melk bevroren of koud aanleveren, dit hangt af van of we plek in de vriezer hebben. Vraag ons wat de mogelijkheden zijn. Neem altijd extra voeding mee voor als je baby meer wilt drinken, het flesje valt of de melk niet meer drinkbaar is. Heeft je kind nog niet eerder voeding uit de fles gehad. Oefen hier dan mee, voordat hij naar de opvang gaat. Laat ook iemand anders dan jijzelf de fles geven. Je kind vindt het dan ook niet erg als iemand van ons hem dan voedt.
Borstvoeding op de opvang
Werk je dicht bij de opvang en kun je tussendoor even heen en weer om borstvoeding te geven dan heeft dit zijn voor- en nadelen. Zo brengt je baby je melkproductie, ondanks alle moderne technieken, beter op gang dan een kolfapparaat. Daarnaast is het fijn om je kindje zo midden op de dag weer even te zien. Houd er wel rekening mee dat het afscheid na de voeding lastig kan zijn. In het begin voor jou en later ook voor je kind. Het is wel handig om ook een flesje afgekolfde melk bij ons achter te laten. Mocht je in een file staan of een vergadering hebben die uitloopt, dan kan je kind toch drinken. Na een tweetal weken bekijken we samen of deze manier van voeden zowel voor jou als je kind goed uitpakt. Zo niet dan kun je altijd nog flesjes afgekolfde melk meegeven.
Waar heb je als werknemer/moeder recht op?
- Je mag je werk tot negen maanden na de geboorte onderbreken om je kind te voeden.
- Het kolven of voeden mag een kwart van je werktijd op een dag in beslag nemen. Of je nu kolft of heen en weer naar huis rijdt of naar de opvang moet om je kind te voeden.
- Je hebt recht op je normale pauzes, ondanks dat je een kwart van de dag mist door borstvoeding.
- Je werkgever moet een af te sluiten en schone ruimte ter beschikking stellen, waar jij in alle rust en privacy kolft. Geef bij de zwangerschap al aan dat je hiervan gebruik wilt maken!
- Je werkgever moet je doorbetalen tijdens het kolven of voeden.
- Je hoeft tot zes maanden na de bevalling geen overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.
Weinig drinken
Als je gaat werken en je kind drinkt op het kinderdagverblijf niet veel, dan is dit geen reden om je zorgen te maken. Kinderen halen in de avond vaak alles weer in. Het is ook nooit bewezen, dat kinderen die overdag te weinig hebben gedronken ´s avonds meer huilen, niet willen slapen of niet doorslapen. Dat verschilt per kind. Twijfel je over bepaalde zaken die met de ontwikkeling van je kind te maken hebben, vraag ons dan om advies. We helpen je graag!