Eén hand onder de billen
“Het is echt waar,” vertelt pedagogisch coach Odilia. “Als je een huilende baby op de juiste manier ondersteunt bij het optillen en dragen, stopt hij vaak direct met huilen.” Wat haar ‘geheim’ is? Basisbevestigend tillen en dragen. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het is werkelijk vrij eenvoudig aan te leren.
De werkwijze van pedagoog Emmi Pikler en Odilia’s achtergrond als docent babymassage zijn een bron van inspiratie voor haar. Odilia: “Ik raad iedereen aan om kinderen nooit onder de oksels vast te houden bij het optillen. Je ziet het hoofdje dan meteen een knik naar achteren maken. En het onderlijf bungelt er maar een beetje bij. Bij het tillen, houd ik daarom altijd een hand onder de billen. Ook als ik een kind uit bed haal of oppak van de commode. Eventueel draai ik hem eerst rustig op zijn zij, zodat ik er met mijn hand en armen gemakkelijk onder kan komen. Het is één van de eerste dingen waar ik nieuwe medewerkers op train.” En als ouder kan je dit natuurlijk ook heel goed proberen.
Meebewegen
Na een paar maanden worden baby’s sterker. En kunnen ze actief meebewegen. Nodig je kind dan uit om zelf omhoog te komen. Met gebaren en je stem. Vanuit de zittende houding til je hem vervolgens op met een hand onder de billen. Hoe je je kind oppakt, ligt dus aan de leeftijd. “Maar het is ook belangrijk om te ontdekken wat je kind fijn vindt,” vertelt Odilia. “Het ene kind kijkt graag vooruit, terwijl het andere liever met zijn gezicht naar je toe gedragen wil worden. We bewegen en praten rustig en met aandacht, zodat de baby je kan volgen en begrijpen. Met deze respectvolle benadering voelen kinderen zich geliefd, veilig en verbonden. En het zorgt voor meer zelfvertrouwen.”
Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen?
Kijk dan eens naar deze suggesties.
- Til een baby (en ook oudere kinderen) altijd met je hand onder de billen. Nooit onder de oksels.
- Leg de baby tijdens het verschonen dwars op het aankleedkussen. Zo ligt hij in een gebogen houding.
- Draai de baby op zijn zij om een luier onder zijn billen te schuiven. Til hem niet op aan zijn benen.
- Doe altijd eerst het achterhoofd in de opening van de romper en trek het dan over het voorhoofd naar beneden. Zo kan het hoofd niet naar achteren knikken.
- Vanaf zes weken kun je het hoofdje geleidelijk minder gaan ondersteunen om de baby uit te dagen zelf actiever te zijn en een goede hoofdbalans te ontwikkelen.
- Beweeg en praat in een rustig tempo, zodat de baby je kan volgen en begrijpen.
- Als je de baby in bad of een bademmer doet, zorg dan dat hij met zijn billen de bodem raakt.
- Voor overstrekkende baby’s is het ook van belang dat het water niet te warm is. 36 graden is dan een goede temperatuur.