Vind een bso bij jou in de buurt
Heb je al een school gekozen voor je kind? Schrijf je kind dan ook alvast in voor de buitenschoolse opvang.
Handige tips van een kenner
Marlies de Haan is moeder van twee kinderen en werkt al jaren met veel plezier als manager van onze afdeling Kwaliteit en Pedagogiek. Ze heeft zich gespecialiseerd in het belang van het hebben van vrienden bij kinderen en hoe je kinderen helpt met hun sociale vaardigheden. Ze heeft een paar handige tips waarmee je ervoor zorgt dat je kind makkelijk vriendjes maakt en zijn plekje in de groep vindt.
Emoties herkennen
Om vriendjes te maken, is het belangrijk dat je weet hoe een ander zich voelt. Hiervoor moet je kind emoties kunnen herkennen. Benoem de emoties van je kind en van jezelf, bijvoorbeeld aan de hand van een prentenboek of zodra je een emotie hebt of ziet. Zo herkent je kind deze ook bij anderen.
Het is oké om fouten te maken
We zeggen allemaal wel eens iets waar we tien tellen later spijt van hebben. Zeg altijd sorry en leg uit dat je het zo niet bedoeld hebt. Ook al is het twee uur nadat je de fout bent ingegaan. Door sorry te zeggen, leert je zoon of dochter dat het oké is om fouten te maken en dat het goed is om je fout te erkennen.
Ook winnen en verliezen kun je leren
Speel bordspelletjes met elkaar. Met een simpel spelletje monopolie of ganzenbord leert je kind winnen, verliezen, regels volgen, wachten en delen. Stuk voor stuk vaardigheden die op de proef worden gesteld in een vriendschap. Laat kinderen dus niet expres winnen.
… net als luisteren
Aandacht hebben voor elkaar ligt aan de basis van vriendschap. Dus ook elkaar laten uitpraten. “Even wachten, mama is nu aan het praten”, is daarom niet alleen een oefening in beleefdheid, je leert je kind ook luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Zo leer je elkaar steeds beter kennen.
… en contact leggen
Laat je zoon of dochter eens aan een winkelmedewerker vragen waar de tandpasta ligt. Zo leert hij dat contact leggen, stap 1 bij het maken van vrienden, niet ingewikkeld of eng is. Als hij het beleefd vraagt, krijgt hij waarschijnlijk een glimlach terug: ook dat is goed voor z’n zelfvertrouwen.
Helpen mag
Als je kind ergens is waar meerdere kinderen zijn en je ziet dat het contact leggen niet vanzelfsprekend gaat dan mag je best een handje helpen. Vraag samen met je kind of jullie mogen meedoen met een spel. Als het eenmaal loopt, trek je jezelf terug. Je kind ervaart nu dat het niet erg is om te vragen of je mag meespelen.
Doe iets voor een ander
Laat je kind af en toe iets leuks voor een ander doen, bijvoorbeeld een kaartje sturen naar een vriendje of opa en oma. Een positieve reactie van de ontvanger zorgt ervoor dat je kind zich trots en goed voelt, omdat hij iets voor een ander heeft gedaan.
Inlevingsvermogen
Help je kind om zichzelf te verplaatsen in de beleving van een ander kind, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Denk je dat Jesse dat fijn vindt?’ Leg uit hoe een ander persoon zich voelt als je kind iets heeft gedaan wat niet ok is.
Evolutie van vriendschap
Bij vriendschap draait alles al van jongs af aan om contact met elkaar leggen. Vanaf het moment dat je jouw baby naast een andere baby legt, is er al contact. Rond de twee tot drie jaar gaat het nog om een ongecompliceerde vriendschap. Veel peuters spelen namelijk nog niet met elkaar, maar meer naast elkaar. Wel zijn ze vaak gul in het uitdelen van knuffels en kusjes en kruipen ze graag tegen elkaar aan. Vanaf vier jaar worden kinderen vriendjes op basis van activiteiten die ze beiden leuk vinden. Vriendschappen wisselen wel vaak op deze leeftijd. Vanaf acht jaar ontstaat vriendschap niet meer alleen op basis van interesse, maar is je kind ook op zoek naar begrip en steun. Hij wil dan graag samen dingen doen en delen. In deze fase is het belangrijk om je kind te leren om ruzies uit te praten en hem de ruimte te geven zelf oplossingen te bedenken.