Wanneer je kind op de opvang of op school zit, ontkom je er niet aan. Eens in de zo veel tijd is daar weer dat bericht dat er hoofdluis rondgaat op de groep of in de klas. Help! Bij het lezen ervan krijg je al jeuk. Hoe ga je deze kriebelige beestjes én hun eitjes te lijf? Lees hieronder alle feiten over hoofdluis én onze tips!
1. Hoe verspreidt hoofdluis zich?
Hoofdluizen zijn kleine beestjes van 2 tot 4 millimeter die kunnen leven op warme, behaarde plekjes op het hoofd. De diertjes kunnen volgens het RIVM worden 'doorgegeven' als onze hoofden elkaar raken. Op scholen of de bso spelen kinderen dicht bij elkaar. Daar kunnen luizen zich snel en gemakkelijk verplaatsen. Luizen kunnen niet actief overspringen naar een andere hoofd.
2. Is hoofdluis schadelijk?
Luizen kunnen heel irritante jeuk veroorzaken en zijn erg besmettelijk. Maar echt schadelijk zijn de dieren niet. De jeuk wordt veroorzaakt als luizen bloed opzuigen uit de huid waarop ze zitten. Daarbij maken zij speeksel aan die jeuk kan veroorzaken. Maar: niet iedereen die luizen heeft krijgt jeuk!
3. Hoe voorkom je hoofdluis?
De diertjes verplaatsen zich niet via knuffels, kleding of beddengoed. Luizen kunnen voorkomen bij kinderen van alle leeftijden. Het is nooit helemaal te voorkomen dat je kind hoofdluis krijgt. Vroeger dachten we dat het te maken had met hygiëne en een schoon of juist vies hoofd, maar dat is niet waar.
4. Regelmatig controleren op hoofdluis
Het beste advies is om je kind met regelmaat te controleren op luizen. Als de diertjes vroeg worden ontdekt, is het gemakkelijker om het probleem te behandelen. Het is slim om elke twee weken de haren van je kind te kammen om te kijken of er luizen op het hoofd zitten. Dit kun je het beste doen met een metalen, fijntandige kam. De luizen zijn vaak goed te zien achter de oren en in de nek. Ze zien eruit als sesamzaadjes en bewegen. Grijswitte puntjes zijn vaak de eitjes van de hoofdluis, oftewel neten.
5. Hoofdluis? Neem contact op met je omgeving
Als je kind hoofdluis heeft, controleer dan meteen alle gezinsleden. En neem contact op met de school, de kinderopvang of directe vrienden en familieleden. Zij moeten dan eigenlijk ook worden gecontroleerd op hoofdluis.
6. Hoe behandel je hoofdluis?
Maak het haar voor het kammen nat en gebruik eventueel een crèmespoeling, dat maakt het kammen gemakkelijker. Houd het hoofd van je kind boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar van voren naar achter en dicht op de hoofdhuid, waar de luizen meestal zitten. Neten kun je met je nagels verwijderen. Deppen met een doekje met azijn kan ervoor zorgen dat de neet sneller loslaat.
7. Levensduur van hoofdluis
Het is slim regelmatig te kammen en je kind te controleren op luizen. De diertjes kunnen zichzelf in hoog tempo vermenigvuldigen. Een neet, dus een luizenei, komt binnen zeven tot tien dagen uit. Na nog eens zeven tot tien dagen kan een jonge luis zelf een ei leggen. Een hoofdluis leeft meestal een maand en kan per dag vijf of zes eitjes leggen.
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!