‘Mijn oudste zoon Dean (8) was snel met alles. Ook met zijn spraak- en taalontwikkeling. Hierdoor had ik met Liam geen goede vergelijking. Want wat is normaal? Hij sprak al wel, maar ik begreep hem vaak niet. Dat frustreerde hem. Ook zijn naam kon hij op zijn derde nog niet goed zeggen. Ik heb toen aan Nadia, een van de leidsters op het kinder- dagverblijf, gevraagd om mee te kijken. Want zij maakt veel kinderen mee en kan er beter over oordelen dan ik.
Geen zorgen
Nadia zei dat ze Liam eens zou observeren. Daarna kreeg ik een brief mee naar huis waarin stond wat haar was opgevallen. Ze maakte zich zeker geen zorgen, maar gaf wel aan dat logopedie een goede zet zou zijn. Dit advies van Nadia vond ik fijn en het stelde me gerust. Logopedie schoof ik nog wel even vooruit, want wie weet zou Liam ineens toch een sprong maken. Maar toen Liam drieënhalf was, merkte ik dat er niet heel veel vooruitgang was en besloot ik een afspraak bij de logopedist te maken.
Verkeerd aangeleerd
Net voor de basisschool begon Liam met logopedie. De brief van Nadia, met daarin ook een overzicht van klanken waarmee Liam moeite had, nam ik mee. Het bleek dat hij het wel kon, maar dat hij heel veel woorden fout had aangeleerd. Hij pakte alles snel op, waardoor hij na negen lessen al klaar was. Ik ben er nu een stuk geruster op dat iedereen op de ‘grote’ school hem begrijpt en goed verstaat.
Leuke tijd op het kinderdagverblijf
Liam doet het nu hartstikke goed op school. Ik denk ook zeker dat het kinderdagverblijf hierop een goede voorbereiding was, vooral om de over- gang makkelijker te maken. Kinderen zijn dan al gewend dat mama of papa weggaat, maar ze ook altijd weer komt ophalen. Beide jongens hebben vanaf hun babytijd bij Partou Velserbroek gezeten, bij de Tuimelaars, een verticale groep. Ik liet ze hier altijd met een gerust gevoel achter. Het was zo’n leuke tijd, best slikken dat die fase nu voorbij is.
Even sparren met de leidsters
Wat ik vooral mis, is het sparren en de samenspraak met de lieve en betrokken leidsters, zoals destijds over de ontwikkeling van Liam, het stoppen met de speen en het zindelijk worden. Zeker omdat je nu amper iets hoort over hoe het gaat. En als je het de kinderen zelf vraagt, komt er niks uit, haha. Ja, dan waren al die praatjes, berichtjes en foto’s van het kinderdagverblijf wel heel fijn.’
'Als we ons zorgen maken over de taalontwikkeling, bespreken we het altijd met de ouders'
'In de eerste jaren ontdekt je kind ongelooflijk veel. In deze periode zijn de pedagogisch medewerkers van Partou dan ook vaak een fijne sparringpartner voor veel ouders. Pedagogisch medewerker Nadia van Partou Velserbroek: ‘We zien wel vaker dat kinderen wat later zijn met praten. Vaak hebben ze dan juist iets anders al goed onder de knie, zo was Liam motorisch heel sterk. Als we ons zorgen maken over de taalontwikkeling, bespreken we het altijd met de ouders. En andersom vinden we het ook fijn als ouders ons weten te vinden wanneer ze zich zorgen maken of gewoon even willen sparren. Daar zijn we voor. Over de taalontwikkeling van Liam maakten wij ons geen zorgen. Zeker omdat hij ons goed begreep en zowel thuis als bij ons genoeg taalaanbod kreeg. Alleen met bepaalde klanken had hij moeite. Zo maakte hij van schoen ‘soen’ en kon hij de letter ‘r’ niet zeggen, maar dat is voor heel veel kinderen op die leeftijd nog lastig.’
Samen met Ouders van Nu
Ouders van Nu filtert iedere dag speciaal voor (aanstaande) vaders en moeders het nieuws uit binnen- en buitenland op interessante berichten. Zij focussen op nieuwtjes waar aanstaande ouders beter, blijer of wijzer van wordt. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouders van Nu.