Wat houdt introvert zijn in?
Maar liefst een derde van de kinderen wordt geboren met een introvert temperament. Bij veel ouders van een introvert kind komen vragen naar boven als ‘Is mijn kind mentaal en emotioneel gezond? Is mijn kind angstig of depressief? En waarom trekt hij zich altijd zo terug? Introverte kinderen zijn helemaal niets van dit alles. Kinderen worden introvert geboren en dat is helemaal niet erg. En hoe meer je dit omarmt, des te gelukkiger jij en je kind zijn. En om het te kunnen omarmen, moet je het begrijpen.
Denk niet dat het kind zich ‘maar even over de situatie heen moet zetten’, want dat kán het niet. Geïrriteerd, ongeduldig of cynisch reageren of boos worden, heeft geen zin. De hersenen van introverte en extraverte mensen werken nu eenmaal anders. Bij introverten lopen meer bloedroutes naar hersendelen waar het gaat om onthouden, problemen oplossen en het maken van plannen. Bij extraverten stroomt er meer bloed naar hersendelen waar indrukken van buitenaf worden verwerkt (zicht, gehoor, smaak, gevoel). Uit het boek 'Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking' van Susan Cain.
Waar herken je een introvert kind aan?
- Een introvert kind kun je herkennen aan de volgende punten.
- Het vermijden van oogcontact/interactie;
- Alleen spelen;
- Praten tegen speelgoed en knuffels; Ze hebben niet veel behoefte aan gesprekken met leeftijdsgenootjes, maar praten liever in zichzelf of tegen hun favoriete knuffel.
- Liever eerst even toekijken voordat er op actie wordt overgegaan;
- Liever luisteren dan praten; Introverte kinderen zijn vaak stilletjes, maar als ze iets zeggen dan is het vaak belangrijk. Introverte kinderen floepen er namelijk niet zomaar iets uit: vaak wegen ze hun woorden zorgvuldig af.
- Driftig of druk gedrag bij drukte; Na een drukke dag met meerdere activiteiten en/of met veel mensen kan een introvert kind van slag of driftig zijn.
- Niet dol op nieuwe situaties; In nieuwe omgevingen en bij nieuwe mensen voelen introverte kinderen zich vaak overweldigd. Deze situaties zijn dan ook erg vermoeiend voor hen.
- Zelfstandig en onafhankelijk; Als introverte kinderen een probleem hebben dan lossen ze dit liever zelf op. Ze steunen niet snel op andere mensen voor hulp. Ze zijn hierdoor heel zelfstandig en onafhankelijk.
- Moeite met emoties uiten; Als ze ergens mee worstelen, houden ze dit langer voor zichzelf.
Hoe kan ik mijn kind helpen en beter begrijpen?
Verlegen versus introvert
Introverte kinderen worden vaak verward met verlegen kinderen. Logisch, want iedereen ziet aan de buitenkant een gevoelig kind die niet op de voorgrond treedt, zich terugtrekt en nauwelijks praat. Introverte kinderen zijn van nature rustig en kalm. Terwijl verlegen kinderen zich terugtrekken, omdat ze bang zijn voor afwijzing of kritiek. Wees erop alert dat je je kind niet ‘verlegen’ noemt. Hij kan daardoor het gevoel krijgen dat hij ‘nu eenmaal zo is’. Hij gaat zichzelf zo zien en zich ook zo gedragen.
Wees langer stil
Geef veel tijd en ruimte aan je kind door lang stil te zijn. Het kan soms lang duren voordat er een antwoord komt; durf te wachten. Vaak voelt dat ongemakkelijk en ga je daardoor zelf praten of een nieuwe vraag stellen, maar meestal is dat niet nodig. Laat je kind merken dat het oké is dat het lang duurt. Hierdoor ervaart hij dat je respect voor hem hebt.
Geef ze de kans
Omdat introverte kinderen weinig van zich laten horen, lijkt het soms alsof ze er niet helemaal bij zijn met hun hoofd. Het tegendeel is echter waar. Let maar eens goed op als jullie op een verjaardag zijn waar meerdere kinderen zijn. Je merkt dan dat je kind al snel geniet, lacht en het spel volgt.
Stel vragen en luister écht
Wees je bewust dat je kind niet snel om hulp vraagt. Introverte kinderen hebben de neiging niet te praten over een moeilijke situatie op school of met een vriendje. Het is dus belangrijk om vragen te stellen en écht te luisteren. Soms laat een kind via lichaamshouding of mimiek zijn gevoel zien. Laat weten dat het altijd bij jou terecht kan. Zo voelt je kind zich veilig bij je.
Sta open voor hun mening
Stel zoveel mogelijk open vragen en sta open voor het antwoord dat je krijgt. Laat je eigen verwachtingen achterwege en zet opzij wat je graag zou willen horen. Kinderen voelen het haarfijn aan als wij ze een bepaalde kant op willen sturen en de meeste kinderen vinden dat niet prettig.
Help je kind om voor zichzelf op te komen
De stem van je kind is net zo waardevol als die van een ander. Laat ze daarom hardop ‘nee’ zeggen als een ander kindje speelgoed afpakt. En judo- of karateles werkt ook goed voor het aanleren van zelfvertrouwen.
Geef ze de ruimte
Als je kind zich terugtrekt op zijn kamer, veel leest of alleen speelt in plaats van tijd met de familie doorbrengt, voel je dan niet gekwetst en laat merken dat het ok is. Geef ze hiervoor de ruimte.
Net als jij willen ze ook praten
Wees je ervan bewust dat je kind met zijn stille en teruggetrokken gedrag ook graag wil praten, vriendjes wil maken en sociaal om wil gaan met andere mensen.
Prijs het positieve
Complimenteer je kind als hij spannende situaties aangaat. Je kunt je kind bijvoorbeeld iets laten uitdelen op een verjaardag en hem hiervoor een complimentje geven. Probeer te herkennen wat je kind precies aan het overwinnen is en geef daar aandacht aan. Zo prijs je zijn kwaliteiten. “Waar deze kinderen in uitblinken zijn vaak dat ze vriendelijk, attent en geconcentreerd zijn, zolang ze op een plek zijn die voor hen werkt, aldus schrijfster Susan Cain.”