Kies je kruid
Kijk in de supermarkt eens bij de verse en gedroogde kruiden. Er zijn enorm veel soorten. Wil je zelf keukenkruiden kweken? Begin dan met de makkelijkste. Of de soorten die je vaak eet. Zoals basilicum, peterselie en bieslook.
Met een kroontje: basilicum
Wist je dat de naam basilicum uit het Grieks komt en koninklijk betekent? Het smaakt heerlijk op pizza’s, pasta’s en andere Italiaanse gerechten. Tip: gebruik basilicum vers, dan is de smaak het best.
Doe de zaadjes vanaf begin april binnen in bakjes. Dek ze niet af met grond, want dan ontkiemen ze minder goed. Vanaf half mei, als het ook ‘s nachts niet meer echt koud is, kun je ook buiten direct in de aarde zaaien. Doe dit op een zonnige en beschutte plek (een kas is voor de basilicum ideaal). Ongeveer zestig dagen na het zaaien, kun je de eerste basilicumblaadjes oogsten.
Supergezond: peterselie
Peterselie zit boordevol ijzer, zelfs meer dan spinazie! En bevat daarnaast veel vitamine C. Het is dus niet alleen lekker, maar ook gezond. En wist je dat je niet alleen het blad, maar ook de wortels kunt eten?
Vanaf begin februari kun je binnen al beginnen met zaaien. Bedek deze zaadjes wel met een dun laagje aarde. Vanaf april kan je ook buiten zaaien, in de volle grond of potten. Peterselie is dol op zon, dus laat het keukenkruid stralen op een warme plek! Kies je voor een plek met minder zon? Geen probleem, de plant blijft dan alleen kleiner. Vanaf juni/juli kun je de geurige blaadjes eraf halen. Laat wel de steeltjes zitten. Hier groeien namelijk gewoon weer nieuwe blaadjes aan. Plant je de peterselie buiten, dan overleeft het kruid de winter. Goed om te weten: hij sterft wel af, maar zal in het voorjaar gewoon weer opkomen.
Made in China: bieslook
Bieslook komt oorspronkelijk uit China, waar het nu nog steeds wordt gebruikt als geneesmiddel. Het is een bekend keukenkruid en familie van de ui, knoflook en prei. Iets maken met bieslook? Voeg het dan vlak voor het serveren toe, anders verliest het zijn smaak. Je kunt prima de hele spriet gebruiken, zelfs de bloemen zijn eetbaar.
In maart kun je de zaadjes in kleine potten doen en bedekken met een dun laagje aarde. Halverwege mei kan je de bieslook buiten planten of direct in de grond zaaien. Op meerdere plekken in de tuin, dus zowel in de volle zon als op plekken waar minder zon komt, Na zo’n zestig dagen kun je de eerste toppen van de bieslook afknippen. Heel fijn: na het afknippen, groeien de sprietjes gewoon weer aan. En het is een winterharde plant, dus volgend jaar komt de plant vanzelf weer terug.
Zaai maar raak
Teveel keukenkruiden zaaien, dat kan bijna niet. Verse kruiden, helemaal bovenstaande soorten, kun je dagelijks gebruiken. En zijn ook leuk om cadeau te doen. Een beetje geduld heb je wel nodig. De kruiden groeien niet heel snel en hebben zeker een week of twee nodig om te ontkiemen.
Tips voor het zaaien
- Zaai altijd in zaai- en stekgrond. Koop dit kant-en-klaar of maak het zelf door potgrond te mengen met zandbakzand.
- Kies altijd voor bakjes of potten met gaten aan de onderkant, zodat overtollig water eruit kan.
- Vul de pot met vochtige zaai- en stekgrond en druk het aan.
- Leg hier de zaadjes op, dek het af met een dun laagje grond (behalve bij basilicum) en maak het nat met een plantenspuit.
- Doe er vershoudfolie overheen, zodat het lekker warm wordt binnenin. De warmte versnelt het kiemproces.
- Krijgt de grond wat groene aanslag? Haal dan wat vaker de folie van het bakje af. Voelt de grond droog aan? Geef dan nog wat water met de plantenspuit.
Raad het kruid!
Heb je net geoogst? Dan is het tijd voor de proeftest! Doe je ogen dicht en proef een blaadje. En … herken je de smaken al?
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Smallsteps een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”