Ja, erkent Elianne: het is heel vervelend als een kind er langer over doet om zindelijk te worden. “Scholen mogen kinderen bijvoorbeeld weigeren als zij nog niet zelf naar de wc kunnen”, legt ze uit. “En vaak levert het de ouders veel stress op.” Dit voelen de kinderen ook: zo wordt iets als plassen of poepen op de wc een nog grotere opgave. “Dit kan averechts werken, met kinderen die in de weerstand gaan en hun behoefte alleen maar in de luier willen doen.”
Zindelijkheids-ongelukjes op school
Ook situaties met 'ongelukjes' op school zijn voor zowel ouders als kind nooit leuk. “Het gebeurt vaak dat leerkrachten dan de ouders bellen om het kind te komen verschonen, omdat docenten daar geen tijd voor hebben”, weet de zindelijkheidsexpert. “En voor kinderen is het ook heel vervelend. Ze missen daardoor lessen of activiteiten waarmee ze zich verder kunnen ontwikkelen. En het kan ook leiden tot pestgedrag als andere kinderen een poepbroek ruiken.”
Daarom is het volgens Elianne goed als ouders pro-actiever zijn in het stimuleren van hun kind op dit gebied. Zij geeft een paar praktische tips.
Tips voor zindelijkheid
1. Wacht niet, let op signalen
Veel ouders wachten tot hun kind zelf interesse gaat tonen in de wc. Maar soms komt die duidelijk merkbare interesse niet zo snel. Let daarom al vanaf 18 maanden op de signalen. “Veel ouders weten niet dat er veel momenten zijn dat je zelf al kan aanhaken bij kleine signalen die kinderen geven”, legt Elianne uit. In onze app De Pot Op staan ook testjes voor ouders om hier meer over te leren. “Een kind is al klaar voor de eerste stappen als hij zelfstandig kan lopen, of zelf aangeeft dat de luier vol zit. Of als je merkt dat het kind begint te snappen dat je bepaalde dingen op specifieke plekken moet doen.”
2. Word niet boos bij ongelukjes
Word nooit boos op een kind dat nog niet zindelijk is. “Een kind doet het nooit expres”, zegt Elianne. “Het is een kwestie van spieren die nog niet goed ontwikkeld zijn of waarvan het kind nog niet weet hoe hij ze moet controleren. Het is een van de vele nieuwe vaardigheden die een kind moet leren.” Boos worden helpt daar niet bij. Integendeel: “Om te plassen en poepen moet je leren hoe je je bekkenbodemspieren goed kan ontspannen. Woede tegen een kind vergroot de stress en helpt zeker niet om te ontspannen. Blijf altijd relaxt en leg een kind uit dat het niet erg is. 'We proberen het gewoon de volgende keer weer.’”
3. Help een kind herinneren
Het is goed om in de ontdekkingsperiode een kind met enige regelmaat te helpen herinneren aan de wc-gang. “Je moet het niet elke vijf minuten doen”, verduidelijkt Elianne. “Maar herinner je kind er één keer per uur aan. Ga een open gesprek aan, wijs het kind op de mogelijkheden die er zijn. En maak duidelijk dat praten altijd goed is: 'Zeg het maar tegen papa of mama als je naar de wc wilt, dan helpen wij.’” Ouders vergeten soms dat een kind zijn hele leven alleen maar een luier heeft gekend. “Stel je zelf eens voor dat je niet beter zou weten – dan zou je ook tijd nodig hebben om aan de nieuwe situatie te wennen.”
4. Wees voorbereid
Soms kan zindelijkheid een kwestie zijn van lange adem. Wees goed voorbereid en blijf je kind ondersteunen. “Als bijvoorbeeld blijkt dat je 4-jarige kind op school nog steeds soms ongelukjes heeft, zorg dan dat de leerkrachten daarvan op de hoogte zijn “, legt de expert uit. “En zorg dat hij bijvoorbeeld extra kleren bij zich heeft. Het is al heel vervelend als er iets gebeurt, maar nog vervelender als een kind dan de hele dag in vieze kleren moet blijven lopen.” En hou altijd in gedachten: “Al kan het soms lang duren. Uiteindelijk wordt élk kind zindelijk.”
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!