Eten mag!
Ja, echt. Prikkel de zintuigen met eetbare bloemen. Kijk naar hun kleuren, ruik de bloemengeur, voel de textuur en daarna – het leukste – proeven maar! Waar smaakt het naar? Voordat je kind alle bloemen in de mond doet, deze planten kun je eten:
- Oost Indische kers
- Korenbloem
- Dropplant
- Komkommerkruid
Best friends forever
Nog een aanrader: kies voor planten waar veel insecten op af komen. Juist om je kind nu al bij te brengen dat deze kleine dieren niet eng of spannend zijn, maar juist goed voor de natuur. Ook draag je zo direct bij aan de biodiversiteit. Win-win dus. Dit zijn de insectvriendelijke planten die ik aanraad:
- Kogeldistel
- Lavendel
- Zonnehoed
- Allium
- Stokroos
- Herfstaster
- Vlinderstruik
- Kerstroos
- Ijzerhard
Liever niet
De volgende planten kun je beter vermijden met kleine kinderen. Ja, ook in de natuur. Ze zijn niet dodelijk, bij een hapje zorgen de planten met name voor heftige buikpuin en kun je ervan braken. Niet fijn dus. Is je kind al wat ouder en wil je ze toch graag planten? Doen, want insecten zijn er dol op. En voor hen kan het geen kwaad.
- Doornappel
- Monnikskap
- Vingerhoedskruid
- Anemoon > Alleen het sap uit de stam is giftig
- Hyacint > Vooral de bollen, maar ook de stam en bloemen zijn giftig
- Klimop > Giftig bij inname en kan ook huidirritatie veroorzaken. Wel heel voedzaam voor insecten en vogels.
- Lelietje van dalen
- Rododendron > Vooral de bloemen zijn niet eetbaar
- Gewone vlier > De bloemen van deze struik zijn perfect voor het maken van siroop. Ook de bessen kun je hiervoor gebruiken. Maar let op: je kunt ze pas eten nadat je ze hebt gekookt. Ongekookte besjes zijn giftig.
- Hulstbes > Hierbij geldt hetzelfde als bij de vlierbes. Besjes eten? Kook ze dan van te voren.
- Oleander > Mijn advies: laat het sap staan, want bij het drinken kun je flinke blaren en wondjes krijgen.
- Wilde kastanje > Niet eetbaar, maar de tamme kastanje na verwarming wel. Misschien verwarrend, dus goed om op te letten.
- Taxus > Alle delen zijn giftig. Vanaf blijven dus.
Twijfel je over een plant? Via Google of een plantenapp kun je tegenwoordig alles over de plant opzoeken. Of maak een foto en ga naar een kwekerij. Hier kunnen ze je ook vaak verder helpen.
Heel veel succes en vooral plezier met je kindvriendelijke tuin!
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Partou een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook twee boeken uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”