Filmcoach Freek Commandeur van Hollywood in de klas is onze partner tijdens deze te gekke filmweken op de bso. Samen met zijn compagnon Filip en zo’n vijftien freelance filmcoaches heeft hij als missie om kinderen op basisscholen en Partou-bso’s te laten ontdekken hoe leuk het is om met film bezig te zijn. “Dit doen we door ze het vooral echt te laten ervaren”, vertelt hij.
Begrijpend kijken
“Je hebt TikTok, YouTube, het Jeugdjournaal, een film op Netflix… Kinderen zien tegenwoordig zó veel beeld. Maar het is wel heel belangrijk om te leren en snappen wat er gebeurt op dat beeld”, zegt Freek. “Net zoals dat je begrijpend lezen hebt, kun je dit zien als: ‘begrijpend kijken’.”
“Dat je snapt waarom een regisseur een bepaalde keuze maakt”, gaat hij enthousiast verder. “Waarom worden verschillende beelden in een bepaalde volgorde gezet? Het is tof om daar met kinderen mee aan de slag te gaan door zelf zo’n filmtrailer te maken.”
Alles kan in een film
Want dat is wat ze onder meer gaan doen op de bso: zelf een filmtrailer maken. In twee uur tijd wordt er een thema bepaald, gebrainstormd over een verhaal, geacteerd, gefilmd én gemonteerd. “Dat doen we heel simpel en laagdrempelig met iPads, zodat kinderen daar thuis mee verder kunnen. Film maken wordt de komende jaren alleen maar makkelijker.”
Freek vindt het mooi hoe onbegrensd kinderen kunnen denken: “Ze hebben altijd grootse ideeën. ‘Dan spring ik van dat huis naar beneden! Dat kan toch in een film?!’ klinkt het dan. Zo simpel denken kinderen, ze geloven dat alles kan op beeld. Aan mij de taak om dat enthousiasme erin te houden, maar hen wel te vragen hoe ze dat denken te gaan doen. Dan komen ze erachter dat het toch een stuk moeilijker is dan het lijkt!”
Kinderrechten Filmfestival
Voor de kinderen van 8 jaar en ouder wordt het extra leuk. Met de bso kunnen zij meedoen aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival later dit jaar, waar Hollywood in de Klas organisator van is. “Hiervoor worden kinderen gevraagd een tekening te maken over één van de kinderrechten uit het Kinderrechtenverdrag. Denk bijvoorbeeld aan recht op onderwijs, jeugdstrafrecht, bescherming tegen zomaar opsluiten, bescherming in oorlog, maar ook het recht op privacy. “Op die manier kunnen kinderen laten zien welk kinderrecht zij belangrijk vinden om onder de aandacht te brengen, zodat anderen er ook over kunnen leren”, legt Freek uit. De tien beste inzendingen worden uitgewerkt en op de bso opgenomen als echte film waarin de kinderen zelf acteren.
Samen met Partou
Hollywood in de Klas werkt sinds zes jaar samen met Partou en Freek ervaart dat als enorm prettig: “We kunnen snel schakelen en zitten heel erg op één lijn. Wat willen we, wat werkt op een bso en wat niet? Superfijn om een partner te hebben die, net als wij, achter de kinderen en hun rechten staat.”
Volgens Freek is de bso echt verrijkend voor kinderen. “Als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind en ontdekken wat bij je past, dan draagt de bso daar zeker aan bij met al die gevarieerde activiteiten en thema's. Je krijgt de kans om allerlei dingen te proberen, te ervaren wat je leuk vindt en je eigen talenten te ontwikkelen. Dan bijt je je daarin vast en komt dat vijf of tien jaar later misschien weer terug. Als wij daar onderdeel van kunnen zijn, is dat echt te gek!”
De foto's in dit artikel zijn gemaakt door SHe Fotografie.