Van ouders tot politici, van pedagogisch medewerkers tot wetenschappers: iedereen denkt na over de grote rol die schermpjes in het leven van onze kinderen spelen. TikTok, Instagram, YouTube en online gamen zijn razend populair bij de doelgroep 7+. Maar er kunnen ook flinke risico's aan verbonden zijn.
Hoe mediawijs ben je zelf?
“Het is belangrijk dat je als ouder bij jezelf nagaat hoe mediawijs je zelf bent”, legt onze mediacoach en programmamanager Céline Elkhuizen uit. “Geef vooral het goede voorbeeld en realiseer je wat de impact op een kind is als je dat niet doet.”
Als voorbeeld noemt ze het gebruik van een smartphone aan tafel. “Als je als gezin de regel afspreekt dat dat niet mag, houd je er dan zelf óók aan”, vindt ze. “Misschien is jouw werk wel belangrijker dan een vriendje dat een berichtje stuurt, maar in de beleving van een kind is dat even belangrijk. Wees consequent, anders snappen kinderen niet goed waarom zij zich wél aan de regels zouden moeten houden en jij niet.”
Reageren op social media
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het reageren op social media. Céline: “We verwachten van kinderen dat zij zich gedragen en niet op een slechte manier reageren op berichten op social media. Zorg dan dat je dat zelf óók niet doet. Het is prima om een mening te hebben en die te ventileren. Maar doe dat altijd op een volwassen, respectvolle manier.”
Afspraken over schermgebruik
Sowieso is het goed om met kinderen een open dialoog aan te gaan over schermgebruik. Spreek bijvoorbeeld een bepaalde periode per dag af dat je kind zijn of haar scherm mag gebruiken. “Een kind heeft geen benul van tijd”, legt onze mediacoach uit. “Dus zet bijvoorbeeld een app op de smartphone die de tijd aangeeft.”
Wees consequent, maar ga ook schappelijk om met die afspraak, voegt ze daaraan toe: “Als je kind in een spel zit, geef dan de ruimte om dat spel af te maken. Zoek een natuurlijke manier om die grenzen aan te geven. Of speel bijvoorbeeld een keer mee, dat vindt een kind geweldig.” Dat kan sowieso een goed gesprek opleveren met je kind: “Zet je mening vooral opzij over de activiteit en vraag eens zonder oordeel door. Waarom word je hier zo blij van, wat vind je zo leuk aan deze game? Zie het als een kans, niet als een probleem.”
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!