Buitenspelen is hartstikke gezond, het zet al je zintuigen op scherp. Zo kunnen kinderen met hun hele lijf de wereld ontdekken. Onze bso’s hebben in de zomer en herfst de mogelijkheid om, binnen ons activiteitenthema Groen & Gezond, een uitstapje te organiseren met de Partou Natuurbus. Hierbij bezoeken ze, vaak onder leiding van een boswachter, een natuurgebied in de buurt van de locatie. Balanceren op een boomstam, stampen in een modderplas en lekker klauteren met vallen en opstaan. Dat is goed voor het zelfvertrouwen! En ondertussen leren de kinderen ook nog eens heel veel over planten, dieren en bloemen.
Langste buschauffeur van Nederland
Onze bso-locatie in Aalsmeer maakt hier graag gebruik van. Zo’n 32 kinderen tussen de 5 en 9 jaar stappen samen met hun pedagogisch medewerkers de Natuurbus in, op naar Landgoed Elswout in Overveen. De stemming zit er goed in, zowel bij de kinderen als de buschauffeur. Hij vertelt hele verhalen onderweg en de kinderen klappen voor hem, want hij is de lángste buschauffeur van Nederland en kan ook nog eens héél goed achteruit inparkeren!
Boswachter Rien de Vries staat de kinderen al op te wachten. Na een telrondje en plaspauze vertelt hij wat ze vandaag gaan doen. De groep wordt in tweeën gesplitst op basis van leeftijd, zodat de boswachter de kinderen een gepast verhaal kan vertellen.
Van molshoop tot sprinkhaan
Een molshoop is een interessante stop voor de eerste groep. Wat is een mol en waarom leeft hij onder de grond? Dat heeft alles met zijn veiligheid te maken! Kleuter Harry vindt een kikker, zo denkt hij, maar het blijkt een pad. Boswachter Rien legt uit wat het verschil is en laat de pad vervolgens weer rustig vrij.
Onderweg komen er nog veel meer interessante dieren voorbij. De boswachter weet alles over waterdieren, sprinkhanen, lieveheersbeestjes en zweefvliegjes. Die laatste heeft wel honderden mini-oogjes heel dicht op elkaar, waardoor hij supergoed kan zien. En wist je dat een libelle net zo oud is als dinosauriërs?! Dat maakt indruk op Draco (6), die groot dino-fan is.
Onderweg vinden ze nog een gewei van een hert. Die is er vanzelf afgevallen! Hoe zwaar is zoiets wel niet? Stel je voor dat je dat de hele dag op je hoofd meedraagt… Mila (6) heeft al de hele tijd een grote grijns op haar gezicht. “Ik hou vooral van de wilde dieren die we net hebben gezien”, zegt ze. “Wij gaan niet zo vaak naar het bos, dus dit vind ik heel leuk!”
Oudere kinderen, andere vragen
Dan is de tweede groep met iets oudere kinderen aan de beurt en gaan de anderen alvast lekker eten. Van door het bos struinen krijg je trek!
De kinderen luisteren aandachtig en hangen aan de lippen van de boswachter. Ze moeten stil zijn, want ze gaan dieren bekijken die slapen. Speciaal voor pedagogisch medewerker Mirjam gaan ze naar de vleermuizen. Ze is er een beetje bang voor, maar ze hangen gelukkig veilig in een bunker. Rien legt uit dat vleermuizen insecten eten, wel 300-400 muggen per nacht. En in de winter houden ze een winterslaap, waarbij ze maar één keer per 9 minuten ademen. “Wow, is dat normaal voor vleermuizen?” vraagt Adam (9), zichtbaar onder de indruk.
Boswachter Rien weet een heleboel beestjes te vangen, met zijn handen of een netje, om er vervolgens van alles over te vertellen. “U gaat toch geen bij vastpakken?!” klinkt het. “Iehhhlll, gatver!” Adam van 6 jaar is niet onder de indruk: “Ik durf zelfs een spin vast te houden.”
Na afloop krijgt de boswachter een welverdiend applaus. Tijd om wat te drinken, koppen te tellen en nog lekker het bos in te gaan om met z’n allen hutten te bouwen. En misschien wel een hertje spotten…