Als je kind erg ziek is, is dat in eerste instantie natuurlijk heel vervelend voor je kind zelf. Moet je kind veel overgeven, heeft het koorts en/of pijn? Dan heeft hij extra rust, verzorging en aandacht nodig om te herstellen. Het is dan verstandig om je kind thuis te houden, lekker in zijn vertrouwde, veilige omgeving. Ook omdat hij anders de rest van de groep zou kunnen aansteken.
Gaat het om een snotneus of huiduitslag en voelt je kind zich verder goed? Dan mag je je kind in de meeste gevallen gewoon naar de opvang brengen en kan hij gezellig meedoen met de activiteiten op de groep.
Richtlijnen van het RIVM
Bij Partou volgen we in alle gevallen de richtlijnen van het RIVM. Die geven advies over wanneer een kind wel of niet naar de opvang mag komen.
Onze eigen richtlijnen voor wanneer je kind niet naar de opvang kan komen, of door een ouder moet worden opgehaald, zijn:
- wanneer je kind te ziek is om aan het dagprogramma deel te nemen
- wanneer je kind continu één-op-één aandacht nodig heeft
- wanneer je kind de gezondheid van andere kinderen in gevaar brengt (bijvoorbeeld wanneer er een risico op besmetting is van een kinderziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma). We volgen hierbij het advies van de GGD.
Kind niet fit naar de opvang
Als kinderen niet helemaal fit naar de kinderopvang komen, maar nog wel mee kunnen doen met het dagritme, hoeft dit geen probleem te zijn. We vragen je als ouder wel om het te melden als je kind zich niet 100% voelt. We houden hem dan extra in de gaten en maken afspraken over hoe we je op de hoogte houden.
Besmettelijke ziekten & opvang
In de meeste gevallen mogen kinderen met een besmettelijke ziekte gewoon gebruikmaken van de opvang. Afhankelijk van de specifieke situatie (grootte van de uitbraak, leeftijd van de kinderen, welke infectieziekte) kan het soms toch voorkomen dat we kinderen niet toelaten. Wij volgen hierin het advies van de GGD. Hieronder zetten we de bekendste ziekten op een rij:
Waterpokken
Besmettelijkheid: Zeer besmettelijk totdat alle blaasjes zijn ingedroogd.
Advies: Het is meestal niet verantwoord om je kind naar de opvang te laten gaan zolang er nog nieuwe blaasjes verschijnen en de oude niet volledig zijn ingedroogd. Dit duurt vaak ongeveer een week. Als de waterpokken zijn ingedroogd en je kind zich goed voelt, kan het gewoon naar de kinderopvang.
RS-virus
Besmettelijkheid: Zeer besmettelijk, vooral voor jonge kinderen en baby's.
Advies: Heeft je kind erge RS-verschijnselen, dan is het beter om je kind thuis te houden. In de meeste gevallen is je kind dan ook te ziek. Dit virus kan vooral voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. Voelt je kind zich goed en is het voldoende hersteld? Dan kan je kind gewoon naar de kinderopvang.
Vijfde en zesde ziekte
Besmettelijkheid: De vijfde ziekte is besmettelijk voordat de uitslag verschijnt, daarna niet meer. De zesde ziekte is vooral besmettelijk tijdens de koortsperiode, niet meer als de uitslag verschijnt.
Advies: Bij de vijfde ziekte kan je kind naar de opvang als het zich goed genoeg voelt. Bij de zesde ziekte kan je kind na de koortsperiode, als het zich beter voelt, naar de opvang. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat andere kinderen ziek worden.
Kinkhoest
Besmettelijkheid: Besmettelijk, vooral in de eerste weken.
Advies: Voelt je kind zich goed? Dan kan het gewoon naar de kinderopvang. Kinkhoest is al besmettelijk voordat je weet dat je kind kinkhoest heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat andere kinderen ziek worden.
Mazelen
Besmettelijkheid: Zeer besmettelijk vanaf vier dagen voor tot vier dagen na het verschijnen van de uitslag.
Advies: Totdat je kind zich weer goed voelt, is het verstandig om thuis te blijven.
Verkoudheid/griep/koorts
Besmettelijkheid: Verkoudheid en griep zijn besmettelijk, vooral in de eerste dagen van de symptomen.
Advies: Bij milde verkoudheid zonder koorts kan je kind meestal wel naar de opvang. Bij griep of hoge koorts is het beter om je kind thuis te houden totdat het zich beter voelt en de koorts is verdwenen.
Krentenbaard
Besmettelijkheid: Besmettelijk totdat de wondjes zijn opgedroogd of twee dagen na het starten van een antibiotische behandeling.
Advies: Kinderen met krentenbaard mogen gewoon naar de kinderopvang. Krentenbaard is al besmettelijk voordat je weet dat je het hebt. We overleggen met de GGD of het nodig is om andere ouders te informeren.
Informeren ouders over infectieziekte
Heeft je kind last van een van bovenstaande ziektes of een ander ziektebeeld? Dan is het vooral van belang om dit in elk geval te vertellen aan de pedagogisch medewerker of locatiemanager. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Andere ouders kunnen dan letten op de klachten bij hun kind.
- Als er bij een van de kinderen op locatie een infectieziekte is vastgesteld door een arts, informeren we alle ouders.
- Als de diagnose (nog) niet door een arts is bevestigd, vragen we ouders eerst langs de huisarts te gaan. Op die manier weten we zeker dat we de andere ouders goed informeren en ontstaat er geen onnodige onrust. Als het om een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma gaat, stemmen wij de communicatie altijd af met de GGD.
Observeer je kind goed
Kijk naar het ziektebeeld van je kind, observeer hem goed, Jij kent je kind en kunt het beste inschatten hoe hij zich voelt. In de meeste gevallen, als je kind gewoon mee kan doen met het dagprogramma, kan hij naar de opvang. Meld het alleen wel altijd even bij de locatie. Samen houden we je kind extra in de gaten en hopen we natuurlijk dat je kindje lekker kan blijven spelen!
Bron: RIVM.nl
Klaar voor de toekomst?
Op onze kinderdagverblijven stimuleren we kinderen spelenderwijs om zich te ontwikkelen. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun talenten en leren ze zorgen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Ieder kind op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.