De Arnhemse kinderen stonden te trappelen om de bus in te gaan. Een traditie bij Partou, waarbij de bso-kinderen in een natuurgebied van Staatsbosbeheer allerlei activiteiten doen. Mét boswachter die de kinderen meeneemt op ontdekkingsreis door de natuur.
Op avontuur in het bos!
Boswachter Henk: “We struinden beide dagen in twee groepjes het Avonturenbos af. Het was weer een feestje! Zo besteedden we aandacht aan het groeien van bomen, het ontstaan van een bos (van zaadje tot boom) en zochten we bijzondere planten en paddenstoelen. De kinderen zochten, met wat sturing, zelf allerlei items. Ik vertelde daar een verhaal bij. In het begin zagen ze weinig, later erg veel.” Juist de verhalen rondom de gevonden items maakt het nog interessanter.
Maar ook de activiteiten. “We spotten douglaskegels met uitstekende slangetongetjes, telden de jaarringen van oude bomen en ontdekten waar naalden en harsbolletjes naar ruiken. Volgens de kinderen naar ananas en zeep. De harsbolletjes naar shampoo. Wie weet eigenlijk wat hars is?”
Psst ... niet verder vertellen
Sommige dingen mogen alleen samen met de boswachter. Zo spotten de kinderen een plant met daaraan een eikel. Henk: “Kijk, zo groeit de eik!” De gelukkige vinder: “Mag ik hem meenemen en in de tuin planten?” “Omdat er in dit bos genoeg van zijn, vooruit. Beloof je wel dat je dit alleen samen met een boswachter doet?” “Beloofd!”
Pratende bomen?!
“Mijn moeder zegt dat bomen kunnen praten.”, zei een kind. Henk: “Jouw moeder heeft zeker een boek van Peter Wohlleben gelezen? Over hoe bomen niet zonder elkaar kunnen en onderling communiceren. Maar het klopt wel. Kijk maar naar deze omgezaagde boomstronken met hun dichtgegroeide kapsels en deze twee bomen waarvan de wortels elkaar onder de grond vasthouden. En zo informatie doorgeven.” Met een boswachter zoals Henk horen de kinderen altijd wat nieuws en dat maakt deze natuurspeurtocht ook zo leuk. “Maar de kinderen ontdekken ook steeds meer uit zichzelf.”
Duivelseieren in heksensnot
Henk: “Zo vonden ze massaal beukengalletjes. We sneden ze door en keken met verbazing naar een larfje van een beukengalmug. Ook zagen de kinderen heel wat duivelseieren, verpakt in heksensnot. Hiervan hebben we er een in de heksenkring doorgesneden, zodat de sporen (zaadjes) goed te zien zijn. Wist je dat uit deze zaadjes grote stinkzwammen groeien? Kijk, hier staat er een!”
Naast verhalen vertellen, kan Henk ook goed grappen maken. “Je hebt in totaal tien grappen gemaakt, boswachter.”, aldus een wijsneusje.
Gevonden!
De kinderen ontdekken veel, maar Henk ook. “Een kind vond een kring paarse paddenstoelen, rodekoolzwammen. Voor mij was dit een nieuwe Avonturenbossoort. Je ziet ‘m vrij snel over het hoofd, maar niet door de 50 kinderoogjes. Zonder de Partou-kinderen had ik deze soort niet gevonden!”
Doel bereikt
“Wat ben ik blij om te zien dat ik de ogen van de kinderen heb geopend. Op het eind van de natuurspeurtocht zagen ze namelijk heel veel. Dan heb ik mijn doel bereikt. Ik heb ze op een speelse én grappige manier, op mijn eigen wijze, laten ontdekken en genieten van de natuur. En wat waren ze trots toen we van afloop opsomden wat ze allemaal gezien hadden. En welke tien grapjes ik had gemaakt!”
Tot snel!
De kinderen kunnen niet wachten tot het volgende uitje met de Natuurbus. Maar ook de pedagogisch medewerkers. Een medewerker: “Ik dacht dat het een opsomming van bomen zou worden, maar dit was echt spannend, leerzaam en simpel. Voor iedereen. Alle kinderen bleven drie kwartier bij de groep. Dat zegt veel.” “Zo die kan weer op mijn 72 jaar oude cv”’, aldus een trotse Henk.