“Wij willen hen vooral emotionele veiligheid bieden, dat is ons doel”, vertelt Ardi van Wiechen, pedagogisch specialist bij Partou. "Het gaat niet om de verschillen, maar over de overeenkomsten."
“Voor alle ouders geldt: je kind is het meest waardevolle in je leven. Daarin doet cultuur of achtergrond er niet toe”, meent Ardi. “Het is dus heel belangrijk dat we goed kunnen communiceren met ouders die de Nederlandse taal niet spreken, over de ontwikkeling van hún kind. De taalbarrière maakt dat soms lastig. Maar non-verbaal is de mens tot heel veel in staat.”
Voorspelbaar dagritme
Dat herkent ook Cheyenne Molendijk. Ze is pedagogisch medewerker op de Partou-locatie bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar ze dagelijks met expatkinderen werkt. “Ouders krijgen sowieso een vaste contactpersoon bij ons, dat voelt vertrouwd. Daarnaast doet mimiek al heel veel. Meestal pakken we Google Translate er nog bij en we tonen plaatjes, voorwerpen en pictogrammen. Dit werkt voor de kinderen ook goed om te laten zien wat we doen op een dag, zodat ze weten wat er gaat komen. Voor hen zijn een voorspelbaar dagritme en herkenbare rituelen heel belangrijk.”
De OuderApp van Partou is in de communicatie met expatouders ook een handig hulpmiddel. Daarin worden foto’s en filmpjes gedeeld en wordt beschreven wat kinderen doen op een dag. Ook wordt hiermee hun ontwikkeling gevolgd. Cheyenne: “Ouders zien daarmee dat het goed gaat. Dat vergroot hun vertrouwen in ons.”
Aandacht voor diversiteit
Kinderen én hun ouders moeten zich thuis voelen bij Partou. “Dat ze weten dat hun cultuur, achtergrond en gebruiken er ook mogen zijn. Dat ze zich gehoord voelen”, zegt Cheyenne. “We hebben veel aandacht voor diversiteit. Het is belangrijk dat je nieuwsgierig bent richting ouders. We proberen altijd rekening te houden met hun verwachtingen en die te vertalen naar onze eigen manier van leren en spelen.” Dit staat ook beschreven in het pedagogisch beleid van Partou. “We gaan zo ver mogelijk mee in de opvoedwensen van ouders”, vult Ardi aan.
Ouders onderling koppelen
Voor expats is de grote meerwaarde van kinderopvang dat het hun sociale netwerk kan vergroten. Ardi: “Ouders zien elkaar tijdens de haal- en brengmomenten, maar ook tijdens ouderavonden. En wij kunnen daar een rol in spelen door mensen met elkaar in contact te brengen, als ze daar behoefte aan hebben.” Op de locatie waar Cheyenne werkt wordt dit heel actief gedaan: “We kijken wie waar vandaan komt en of we ze aan elkaar kunnen koppelen. Er zijn veel dingen waar ze tegenaan lopen als expat. Daar kunnen ze elkaar dan wellicht bij helpen.”
Verdieping
Cheyenne vindt haar werk met expats enorm interessant: “Het is een extra uitdaging om met buitenlandse ouders en kinderen te werken, het geeft echt verdieping. Het vereist ook inlevingsvermogen: hoe zou ik zelf ontvangen willen worden in een vreemd land? Daarom probeer ik ouders ook altijd te begroeten in hun eigen taal. Ik kan nu gedag zeggen in het Chinees, Pools, Italiaans en nog veel meer!”