Mirjam Gevers, directeur monitoring en wetenschap van Partou en Pauline Slot, assistent hoogleraar aan Universiteit Utrecht zullen de promovendus begeleiden. Mirjam: “Partou wil generaties verder brengen en daarbij is kwaliteit natuurlijk heel belangrijk. We vinden het als grootste kinderopvangorganisatie van Nederland onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan kennisontwikkeling in de kinderopvangsector.” Pauline: “Als universiteit en specifiek vanuit het strategische thema Dynamics of Youth willen we graag investeren in de toekomst van kinderen en een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken. We zoeken daarbij verbinding en samenwerking met de praktijk, zodat we goed kunnen zien wat er speelt en hoe wij vanuit onderzoek een rol kunnen spelen.”
Bijdragen aan plezier en ontwikkeling
Het onderzoek duurt vier jaar en is dus gericht op de buitenschoolse opvang. Mirjam: “Kinderen brengen hier een groot deel van hun tijd door, dus willen we graag meer weten over een goed activiteitenaanbod, het gebruik en de kwaliteit daarvan. Door het onderzoek krijgen we inzicht in hoe we de kwaliteit kunnen optimaliseren. Als we kunnen aantonen dat kwalitatief goede bso bijdraagt aan plezier en ontwikkeling van kinderen, kan dat aanleiding zijn dat kinderen meer en langer op de buitenschoolse opvang blijven. Met name voor kinderen met een achterstand heeft dit een meerwaarde.”
Doelgerichte programma’s en activiteiten
Pauline: “Uit een ander onderzoek weten we dat kinderen op de bso leergierig zijn en zich graag willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld met koken, tekenen of proefjes doen. Buitenschoolse opvanglocaties werken veel aan de hand van thema’s en bijbehorende activiteiten. Maar het verwerken in het dagelijks programma kan beter, doelgerichter. Net zoals het richten op alle ontwikkelingsdomeinen, waaronder sociaal-emotioneel, taal of fysiek-motorisch.”
Competenties medewerkers
“Medewerkers hebben een cruciale rol en zijn daarom ook belangrijk voor het onderzoek. Zo is bekend dat op de buitenschoolse opvang mensen met verschillende (opleidings)achtergronden werken, waaronder met een sport- of culturele opleiding. Daarbij hebben medewerkers verschillende talenten en is het juist de bedoeling om die verschillende expertises beter te gaan benutten.”, aldus Pauline.
Onderzoek geslaagd?
Het doel van het onderzoek is om publieke aanbevelingen en relevante handvatten voor de praktijk te geven voor meer plezier en ontwikkeling op de bso. Daarnaast zal het ook wetenschappelijke publicaties opleveren. Pauline: ”We kunnen alleen maar leren in dit onderzoek, dus wat mij betreft is het nu al geslaagd. Ik ben heel blij met deze samenwerking tussen wetenschap en praktijk in een sector die maatschappelijk zo belangrijk is.” Mirjam: “Ik sluit mij helemaal aan bij Pauline!”