Al eerder schreven we over het initiatief om op een aantal kinderopvanglocaties in Den Haag een pilot te starten met wasbare luiers. Maar dit project is eigenlijk veel groter: tegelijkertijd zijn deze locaties namelijk bezig om kinderen eerder zindelijk te maken. Op die manier kunnen we nóg meer impact maken en véél afval en kosten besparen.
De Pot Op
Elianne Leeffers is de oprichtster van de app De Pot Op, die ouders helpt met zindelijkheidstraining. Ze vertelt: “Ik ben moeder van drie kinderen, die allemaal rond de 18 maanden zindelijk waren. Ik kreeg daar veel verbaasde reacties op: ‘Wat jong, dat kan toch helemaal niet?’ Maar veel kinderen zijn daar op die leeftijd dus écht al klaar voor.”
In haar omgeving zag Elianne veel ouders worstelen met zindelijkheid. “Daar moest ik iets mee”, zegt ze. “Ik vind het fantastisch om een bedrijf op te zetten dat iets goeds doet voor de wereld. Toen dacht ik: als ik nou ouders help om hun kinderen eerder zindelijk te maken, hebben ze veel minder lang luiers nodig. Dát is pas goed voor het milieu.”
Maatschappelijke verandering
Toen bleek dat er een mogelijkheid was om bij de gemeente Den Haag subsidie aan te vragen om duurzaamheid te stimuleren, zocht Elianne contact met Steef Fleur van het wasbare luier-merk Billie Wonder. “Want het is niet alleen zindelijkheid, we moeten ook van die wegwerpluier af. Met deze combinatie kunnen we écht impact maken.”
De twee benaderden Partou voor een samenwerking, omdat veel ouders het zindelijk maken lastig vinden in combinatie met het kinderdagverblijf. Hoe werkt dat dan, als het kind thuis al bijna zindelijk is? Zetten ze dat op de opvang dan door? “En als je dan echt die maatschappelijke verandering teweeg wil brengen, is de kinderopvang natuurlijk de uitgelezen plek. Zij zorgen dagelijks voor zó veel kindjes. We hadden een heel leuk gesprek met Partou en hebben daarna gezamenlijk de subsidie aangevraagd. Dat is allemaal gelukt en nu loopt de pilot op drie locaties. Echt super!” aldus Elianne.
Steef gaat verder: “Met deze pilot kunnen we een enorm verschil gaan maken voor planeet en kind. Ik ben zelf groot fan van wasbare luiers, maar preventie is natuurlijk ook echt een belangrijk onderdeel. Hoe minder lang je de luiers nodig hebt, hoe meer afval en kosten je bespaart.”
Assistent-locatiemanager Maaike Nunes Vas was direct enthousiast toen haar locatie gevraagd werd om mee te doen. “Wij staan natuurlijk voor de kinderen. Zij moeten opgroeien in een gezonde omgeving. Als je daar als Partou aan kan bijdragen, is dat geweldig. Ik geef ook mee aan de meiden op de groep: hoe tof zou het zijn als over vijf jaar iedereen van die wegwerpluier af is, en dat jij daaraan bijgedragen hebt?”
De pilot in de praktijk
Ouders met een kindje op één van de pilotlocaties van Partou mogen de app De Pot Op gratis gebruiken. Er zijn ouderavonden georganiseerd om hen te informeren; Elianne gaf een workshop over zindelijkheid en vertelde ze over de pilot, om de ouders uit te nodigen en te activeren. “Zindelijkheid moet namelijk echt vanuit de ouders komen”, zegt ze. “Het is hun verantwoordelijkheid en Partou ondersteunt hen daarbij.”
Aan de kant van de opvang werd gekeken of alle juiste materialen aanwezig zijn: potjes in verschillende maten en opstapjes voor de toiletten. Ook zijn de pedagogisch medewerkers getraind. Elianne: “We legden uit waarom we deze pilot doen, op welke signalen je kunt letten om te bepalen of een kind eraan toe is en hoe je ouders stimuleert om ermee aan de slag te gaan.”
Interesse in het potje
Veel ouders wachten tot hun kind interesse gaat tonen in het potje, maar volgens Elianne hoeft dat écht niet: “Dat is een mythe die wij proberen te ontkrachten. Er zijn zo veel andere signalen die aangeven dat je kind er klaar voor is. Die zijn we met z’n allen, collectief, een beetje vergeten in de loop der jaren. Sommige kinderen krijgen die interesse in het potje ook helemaal niet uit zichzelf. En dan komt de basisschool in het zicht en wordt iedereen zenuwachtig. Dat is ook niet bevorderlijk. Dus daar helpen we graag bij.”
De meeste kinderen zijn rond de 18 maanden prima in staat om zindelijk te worden. Daarom wordt er op de pilotlocaties ook op de babygroepen van 0 tot 2 jaar al aandacht besteed aan zindelijkheid. “Bij één van de locaties was dit direct in de eerste week al een succes: een meisje van 1,5 jaar deed haar eerste plas op het potje op de opvang. Medewerker blij verrast, foto gemaakt, ouders trots, foto in de familie-app … Dat was een leuke bevestiging dat het echt werkt”, lacht Elianne.
De pilot loopt tot het einde van het jaar. Door middel van vragenlijsten aan het begin én einde van de pilot, wordt gekeken wat de resultaten zijn, hoe ouders het hebben ervaren en wat er eventueel nog anders of beter kan. “We doen dit immers om ervan te leren, maar de eerste resultaten zijn goed.”