Toen Jochem en Sjoerd in 2013 allebei voor het eerst vader werden, kwamen ze erachter dat zelfs in babyverzorging schadelijke ingrediënten zitten. “Dat vonden we echt een bizarre ontdekking”, zegt Jochem. Dus besloten ze het zelf beter te doen: deze vaders met een missie richtten Naïf op. Het merk begon met producten met natuurlijke ingrediënten voor baby's en kinderen en breidde later uit met een verzorgingslijn voor de hele familie.
Plastic soep
Twee jaar geleden ontdekten Jochem en Sjoerd dat billendoekjes plastic bevatten. Feit is ook dat wereldwijd elk jaar 5 tot 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in stroomt: de welbekende plastic soep. Plastic doekjes zijn bovendien één van de meest gevonden items in de natuur.
Om nog meer bij te dragen aan een betere en duurzame wereld, ontwikkelde Naïf billendoekjes die gemaakt zijn van planten, namelijk eucalyptusvezel, en 100% biologisch afbreekbaar zijn. “De lotion in de doekjes bestaat daarnaast voor 99% uit water en bevat geen schadelijke stoffen, wat wel zo fijn is voor de tere kinderhuid”, vertelt Jochem. “Bovendien is de verpakking gemaakt van bioplastic uit suikerriet.”
Samen impact maken
Als er ergens veel billendoekjes worden gebruikt, is dat natuurlijk in de kinderopvang. Omdat we als Partou een grote organisatie zijn, kunnen we door de samenwerking met Naïf dan ook serieuze stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Dit past helemaal in ons straatje, want ook bij ons staat dit thema hoog op de agenda. Als alle Partou-locaties overstappen op Naïf-doekjes, maken we écht impact. Dan besparen we namelijk een hoeveelheid plastic die gelijk staat aan maar liefst 500.000 PET-flessen per jaar!
Tour langs Partou-locaties
Natuurlijk is het belangrijk om de collega’s die het meest met de billendoekjes werken dit verhaal te vertellen. Daarom maken de partners van Naïf een tour langs een aantal Partou-locaties om locatiemanagers en pedagogisch medewerkers kennis te laten maken met de doekjes en ze uitvoerig te testen.
De eerste reacties zijn goed. “Ik vind het heel interessant”, zegt Tamara Boelhouwer, locatiemanager van Villa Parijsch in Culemborg. Ook haar pedagogisch medewerkers zijn enthousiast om de doekjes te proberen en gaan gelijk op zoek naar een kindje met een volle luier. “Het heeft een neutrale geur, het ruikt eigenlijk naar niks. Fijn is dat!” klinkt het. En: “Het doekje voelt wat stugger aan, maar dat komt natuurlijk doordat het van planten is gemaakt. Het is in ieder geval wel stevig, je schiet er niet snel met je vinger doorheen.” Buiten heeft een peuter een snottebel, waarvoor ook even een doekje nodig is. “Ah, dit veeg je er ook goed mee weg, haha!”
Spread the word
De komende tijd zullen we binnen Partou veel aandacht besteden aan de samenwerking met Naïf en de collega’s op de locaties vragen de switch te maken naar de Naïf-doekjes. Maar ook voor ouders thuis kan het geen kwaad om eens na te denken over de impact die het gebruik van billendoekjes op de natuur heeft. Als Partou kunnen we een grote stap maken, maar ook met vele kleine stapjes kom je een heel eind!