Stoornissen bij vroeggeboorte
Premature baby’s hebben meer kans op één of meerdere stoornissen. Zo zijn er problemen die direct zichtbaar zijn, zoals longproblemen, slecht drinken of eten, moeite hebben met omgevingsprikkels, lies- of navelbreuk, slaapproblemen en bijvoorbeeld een afgeplat hoofdje hebben. En er zijn stoornissen die zich pas ontwikkelen als een kind naar de basisschool gaat. Denk dan aan onder meer lichamelijke en geestelijke handicaps, ADHD, gedragsproblemen en een leerachterstand.
Premature baby’s op de kinderopvang
Wanneer de couveusetijd van een premature baby achter de rug is dan zijn de problemen en daarmee de zorgen nog niet verdwenen. Er is geen roze wolk waar je als moeder of vader op zit. Je hebt een kindje dat kwetsbaar is. Als je als ouder je premature baby voor het eerst naar de kinderopvang brengt dan is dit extra spannend. Het is daarom belangrijk dat we op de kinderopvang op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en eventuele problemen rondom het kindje. We weten dan ook waar we rekening mee moeten en kunnen houden. De wenperiode op de opvang is daarom extra belangrijk. We wisselen dan met ouders zoveel mogelijk informatie uit omtrent het kindje.
Gecorrigeerde leeftijd
Het is belangrijk dat we weten hoeveel weken een kindje te vroeg geboren is. Premature kindjes hebben namelijk te maken met een gecorrigeerde leeftijd als het om hun ontwikkeling gaat. Dit is de huidige leeftijd min het aantal weken dat het kindje te vroeg geboren is. Een baby die na dertig weken zwangerschap geboren is en nu zestien weken oud is, heeft een gecorrigeerde leeftijd van zes weken (zestien weken min tien weken). Het kindje is dan wat betreft de ontwikkeling pas zes weken oud en moet kunnen wat een baby van zes weken kan. Een andere manier van berekenen is het aantal weken/maanden te tellen vanaf de uitgerekende datum. Wanneer we observaties rondom de ontwikkeling van een prematuur kindje doen, houden we dus rekening met de gecorrigeerde leeftijd.
Te veel prikkels
Een kindje dat te vroeg geboren is, kan moeite hebben met omgevingsprikkels. Dit kan onder meer leiden tot slaapproblemen. We doen dan verschillende dingen om het slapen voor een premature baby makkelijker te maken.
• Wrijven of aaien kan een kindje als onplezierig ervaren. Daarom fijner leggen we vaak een vinger of hand op de baby. Dit geeft rust.
• We zoeken vaak een rustig plekje op waar de premature baby’s bij ons op schoot kunnen liggen.
• Om intense schrikreacties te voorkomen, vermijden we – voor de baby – harde of plotselinge geluiden zoveel mogelijk.
• Vanuit veiligheidsoverwegingen is inbakeren bij ons niet toegestaan. We zijn ons er wel van bewust dat een prematuur kindje hiermee gebaat kan zijn. Daarom zoeken we samen met de ouders altijd naar de beste oplossing.
Moeite met drinken
De combinatie van ademhalen, zuigen en slikken is vaak moeilijk voor te vroeg geboren kinderen. Daarnaast hebben premature baby’s ook vaker last van een reflux. Ook hier is het belangrijk dat je als ouder de medewerkers van het kinderdagverblijf hiervan op de hoogte stelt, zodat we hier rekening mee houden.
• Het voeden gebeurt in een rustige omgeving, zodat er niet te veel prikkels zijn.
• Een en dezelfde pedagogisch medewerker doet zoveel mogelijk de voeding.
• De baby wordt goed rechtop gehouden. Dit maakt slikken makkelijker.
• Als de baby thuis een speciale speen of fles gebruikt, dan wordt deze ook op de opvang gebruikt.
Kwetsbare ouders
Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis, maar voor ouders met een te vroeg geboren baby is het helemaal een emotionele rollercoaster. De extra zorgen die ze hebben als hun kindje naar de opvang gaat, zijn begrijpelijk. Ze zitten vaak met vragen als ‘Nemen de pedagogisch medewerkers wel de tijd voor de voedingen?‘, ‘Is het niet te druk voor mijn baby?’ en ’Houden de medewerkers mijn kind uit de buurt van verkouden kinderen?’ Om deze zorgen zoveel mogelijk weg te nemen, houden we de ouders uitgebreid op de hoogte over de ontwikkelingen van hun kind. Want niet alleen een prematuur kind is kwetsbaar, maar ook de ouders!
* Bron: www.couveuseouders.nl