Wat is procesgericht werken?
Procesgericht werken betekent dat we kinderen niet één vast voorbeeld geven, maar juist de ruimte om zelf te ontdekken en creëren. Ze kiezen zelf wat ze willen maken, hoe ze dat doen en wanneer het voor hen af is. Geen goed of fout – maar wél veel leren door te proberen, fantaseren en ervaren.
Zo stimuleren we kinderen om:
- zelf keuzes te maken;
- hun fantasie te gebruiken;
- hun eigen ideeën vorm te geven.
Buiten de lijntjes kleuren? Graag!
Creativiteit is zo veel meer dan netjes kleuren binnen de lijntjes. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat een bloem tekent met vierkante blaadjes – waarom ook niet? Door kinderen de vrijheid te geven, ontstaan de mooiste ideeën. Geef je ze een kleurplaat of een voorbeeld, dan zijn de opties veel beperkter. Geef je blanco papier en materialen? Dan maken ze er een eigen verhaal van. En dát is precies de kracht van procesgericht werken.
Bepaald niet kinderachtig!
Creatief denken is niet alleen handig voor kunstenaars. Ook een dokter, automonteur of leraar moet soms snel kunnen schakelen en nieuwe oplossingen kunnen bedenken. Door kinderen de ruimte te geven om te experimenteren, ontwikkelen ze vaardigheden waar ze hun leven lang iets aan hebben. Ze leren bijvoorbeeld:
- omgaan met teleurstellingen als iets niet lukt;
- doorzetten;
- flexibel zijn;
- plannen en organiseren;
- En misschien wel het belangrijkste: zelfvertrouwen. Trots zijn op wat je zélf hebt bedacht en gemaakt – dát is bepaald niet kinderachtig!
En wat neem je dan mee naar huis?
Soms krijg je een zelfbedacht kunstwerkje mee. Soms een zakje met papiersnippers. En soms misschien niets tastbaars, maar wél een kind dat vol verhalen zit over wat het allemaal ontdekt heeft. Wat wij belangrijk vinden, is dat jij als ouder weet wát je kind geleerd heeft. Zoals:
“Jullie dochter heeft vandaag met heel veel concentratie papier gescheurd. Helemaal zelf! Dat is supergoed voor haar fijne motoriek. Ze is er zó trots op. Het zakje met snippers zit in haar tas!”
Of op de bso:
“Jullie zoon heeft samen met een paar anderen een spel bedacht én de regels erbij verzonnen. Wat een samenwerking – en wat een plezier hadden ze!”
Zo geven we betekenis aan wat je kind heeft gedaan. Want het draait niet om wat er ín de tas zit, maar om wat er ín je kind groeit.
Geniet van het proces
Zie je je kind thuiskomen met een grote glimlach en een tas vol snippers? Dan weet je: het was een waardevolle dag. Want ook zónder “mooie” knutsel leert je kind op de opvang ontzettend veel!