‘Met twaalf weken ging Riff voor het eerst naar de opvang aan de Veurselaan in Voorburg. Een nieuwe locatie die voor ons heel praktisch is, omdat de buitenschoolse opvang van onze dochters op hetzelfde terrein zit. De wenperiode verliep meteen al moeizaam. Riff huilde veel, wilde maar niet slapen en zelfs geen fles, terwijl hij duidelijk honger had.
Extra lang wennen
Na twee weken wennen hebben we met de leidsters meteen een plan opgesteld. We mochten hem wat vaker brengen, maar dan korter. Zodat hij langer de tijd kreeg om te wennen. Uiteindelijk was hij daar dan maar zo’n twee uurtjes per dag. Tussen de voedingen door bracht ik hem. Dat was een heftige tijd. Je gunt je kind gewoon een leuke dag. Niet dat je elke keer een zwaar overstuur jongetje aantreft.
T-shirt van mama
In die periode is er veel overleg geweest over wat het beste voor Riff was. Iedereen dacht mee, ook leidsters van andere groepen. Riff werd in elk geval niet aan zijn lot overgelaten, dat vond ik een enorme geruststelling. Op een gegeven moment is het toch gelukt om Riff de fles te geven. In de maxicosi, zonder oogcontact. En met een gedragen T-shirt van mij over de arm lukte het uiteindelijk zelfs op schoot. Net als het slapen.
Ik mis mama
Inmiddels zit Riff in de peutergroep en gaat het gelukkig beter. Omdat hij ouder is, kan hij beter aangeven wat er aan de hand is en wat hij nodig heeft. Wel is hij nog steeds eenkennig. Hij vraagt wel een paar keer per dag naar mij, waardoor hij niet echt tot spelen komt. Ook is hij erg gehecht aan vaste gezichten, zoals Ellis. Als zij er is, heeft hij sowieso een goede dag. Hoewel, heel slechte dagen heeft hij gelukkig niet echt meer.
Pittig afscheid
Het afscheid ’s ochtends blijft een dingetje. Daar heeft Riff nog steeds moeite mee. Ik blijf niet te lang hangen, dat is ook het advies van de leidsters. Maar je kind huilend achterlaten gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Het maakt me soms echt verdrietig. Wel steunt het me te weten dat het verdriet vaak na een paar minuten al over is. En gelukkig is er de ouderapp Konnect. Zo kan ik altijd even zien of hij het leuk heeft. Dat geeft ook een geruster gevoel.
Goede voorbereiding
Ik ben ontzettend blij met de kinderopvang en heb groot respect voor de manier waarop de leidsters met de kinderen omgaan. Dat mag echt wel meer gewaardeerd worden. Het is niet zomaar een oppas. Ze weten waar ze het over hebben en zijn een waardevolle aanvulling op de opvoeding thuis. Ook zie ik de opvang voor Riff als een goede voorbereiding op de basisschool. Hij leert wachten op zijn beurt, sociale vaardigheden, maar ook om langer van huis zijn.’
'Iets vertrouwds meenemen van thuis is fijn voor een kind'
‘Wat echt helpt bij kinderen die moeite hebben met wennen en hun ouders erg missen, is een goede voorbereiding', vertelt pedagogisch medewerker Ellis van Partou de Veurselaan in Voorburg. 'Dat je als ouder vertelt wie die dag op de groep staat. Dat geeft duidelijkheid. Ook iets vertrouwds meenemen van thuis is fijn voor een kind. Zo neemt Riff vaak een knuffeltje mee. En als hij het even moeilijk heeft, proberen we hem af te leiden met leuke activiteiten en opdrachtjes. We lezen een boekje, kiezen speelgoed uit of gaan samen het fruit snijden en de bekers klaarzetten. Sowieso sturen we de ouders altijd even een berichtje. Of het nu goed of minder goed gaat. We willen ook dat ouders met een fijn gevoel op hun werk zitten. Zeker als het afscheid moeizaam en met tranen ging.’
Samen met Ouders van Nu
Ouders van Nu filtert iedere dag speciaal voor (aanstaande) vaders en moeders het nieuws uit binnen- en buitenland op interessante berichten. Zij focussen op nieuwtjes waar aanstaande ouders beter, blijer of wijzer van worden. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouders van Nu.