Locatiemanager Kris werkt al vijftien jaar bij Partou en heeft drie locaties in Amsterdam onder haar hoede. Als kind van Surinaams-Hindoestaanse ouders vindt ze het belangrijk om stil te staan bij Keti Koti en het feest mee te vieren: “Zelf ga ik elk jaar op 1 juli naar het Amsterdamse Oosterpark, waar de grote viering plaatsvindt. Maar op de locaties werd er eigenlijk niet echt iets mee gedaan, omdat er nog geen passende activiteiten waren. Ik ben blij dat we dat nu wel hebben. Ik heb een aantal Surinaamse collega’s in mijn teams, dus voor hen is het extra leuk dat daar nu bij wordt stilgestaan.”
Vanuit het activiteitenteam werd Kris gevraagd om mee te denken over een leuke invulling van deze feestdag. “Een tijdje geleden ontdekten we dat er rondom het Suikerfeest al wel allerlei activiteiten in ons activiteitenplatform staan. Dat vonden mijn pedagogisch medewerkers al super”, zegt ze. “Dus we waren gelijk enthousiast toen er vanuit het activiteitenteam werd geopperd om ook Keti Koti-activiteiten toe te voegen. Echt een goed initiatief om verder te kijken dan alleen de Nederlandse feestdagen.”
Ketenen gebroken
Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, om de afschaffing van de slavernij te vieren. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'ketenen gebroken'. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Er kwamen op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. Ter compensatie van de plantage-eigenaren moesten de tot slaaf gemaakte ‘vrije’ mensen echter nog tien jaar, tot en met 1873, onbetaald (!) en zonder voorzieningen als eten en drinken doorwerken op de plantages. Daarom is er pas sinds 150 jaar sprake van échte vrijheid.
Vrijheid vieren
Kris vroeg een pedagogisch medewerker van één van haar bso’s om samen te brainstormen over Keti Koti. Ze kwamen tot een gevarieerd activiteitenprogramma dat collega’s in het hele land kunnen doen in de week voor 1 juli. “We zingen bijvoorbeeld het lied dat in Suriname bij Keti Koti hoort. Ook besteden we aandacht aan de kleding, hoofdbanden en speciale ala kondre-ketting die zij dragen. Verder doen we een kookactiviteit: we gaan het Surinaamse eenpansgerecht Heri Heri maken. Dit is een traditie die ontstaan is tijdens de slavernij. We knutselen daarnaast nog een boot en dansende poppetjes, omdat muziek en dans heel belangrijk zijn bij het vieren van de vrijheid”, aldus de locatiemanager.
Naast dat het een leuke feestweek wordt op Kris’ locaties in Amsterdam, vindt ze het ook belangrijk om de kinderen te vertellen wat we eigenlijk vieren tijdens Keti Koti. “Ze moeten wel weten waar het vandaan komt. In Nederland vieren we natuurlijk 4 en 5 mei, de herdenking en bevrijding, maar andere landen hebben zulke momenten ook. Dat de inwoners weer werden gezien als mens, en niet (meer) als iemand anders’ bezit. Het is goed om kinderen van jongs af aan over onze geschiedenis en andere culturen te leren.”