De Smaaksafari-koffer wordt twee keer per jaar aangeboden op alle kinderdagverblijven van Partou. Twee weken lang staat één groentesoort centraal en maken ruim 15.000 kinderen daar spelenderwijs kennis mee. Er wordt gekookt met de groente, er worden verhalen voorgelezen en leuke activiteiten georganiseerd. “Verliefd worden op eten doe je met al je zintuigen”, aldus Ingrid. Vandaar dat de Smaaksafari al jaren een groot succes is.
De moestuin van oma
Ingrid, van oorsprong Française, kwam in eerste instantie naar Nederland om een carrière in de financiële dienstverlening op te bouwen. Dat liep anders. Het idee voor Madaga ontstond door haar eigen jeugd én haar zoon Gabriël: “Toen hij bij ons kwam, was hij vier maanden oud. Ik was heel erg op zoek naar verbinding en een manier om hem het gevoel van veiligheid te geven. Wat bij mij toen naar boven kwam, zijn de beelden van en herinneringen aan de moestuin van mijn oma.” Ingrids oma kookte alleen met wat er uit de natuur kwam en als kind was die moestuin haar speelplek. “Ik liep daar alle seizoenen rond”, vertelt ze. “Ik pakte die sappige framboos en de krokante doperwtjes.” Eén van haar meest levendige herinneringen is het plukken en eten van een verse aardbei. “Dat gevoel van zomer en zon, het was een explosie van smaak en plezier. In die moestuin heb ik onbewust de boodschap gekregen dat dit de bron van een gelukkig leven is.”
Het belang van echte voeding
Ingrid kampte met de grote uitdaging die veel (werkende) ouders ook hebben: je wilt het beste voor je kind, hoe zorg je ervoor dat je dat kunt geven? “Ik ben natuurlijk heel anders dan mijn oma, ik heb een heel ander leven dan zij toen had”, legt ze uit. “Werk, familie, een sociaal leven. Ik ben een moderne, opgeleide vrouw die andere dingen in haar leven wil dan alleen haar keuken en moestuin.” In de schappen van de supermarkt vond Ingrid niet wat ze zocht. Sterker nog: ze schrok van wat ze daar zag aan voeding en hapjes met onnodige toevoegingen. “Tot die tijd had ik me nooit gerealiseerd hoeveel geluk ik heb gehad dat ik het belang van goede voeding heb meegekregen van mijn oma. Elk kind heeft recht op toegang tot echt eten. Hier moet iets aan worden gedaan, besefte ik. Op dat moment in mijn leven heb ik alles achter mij gelaten om deze ideeën verder te onderzoeken.”
Op Smaaksafari met Partou
Bij Partou vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen goed eten. Op een groot aantal van onze kinderdagverblijven worden daarom gezonde en voedzame warme maaltijden geserveerd en krijgen de kinderen lekkere groentespreads op brood. Uit onderzoek is gebleken dat door de fantasie van kinderen te prikkelen, zij nieuwsgierig worden om (nieuwe) groenten te proberen. Daarnaast zijn ze eerder geneigd iets nieuws te proberen als ze het hun vriendjes ook zien doen. Die wetenschap maakte Madaga als voedingsexpert en een kinderopvangorganisatie als Partou de perfecte partners voor een nieuw speels concept: de Smaaksafari. De ideale manier om kinderen kennis te laten maken met groenten.
De Smaaksafari-koffer is een co-creatie van Madaga en Partou. Samen met pedagogisch medewerkers, kwaliteitsmanagers en de collega’s van marketing en communicatie van Partou is het idee doorontwikkeld. “Het is een unieke samenwerking geworden. Het kind staat centraal, dat verbindt ons”, aldus Ingrid.
Smaken ontdekken
De groenten die centraal staan worden gekozen op basis van het seizoen, de kleur en de multi-inzetbaarheid. “Het is leuk als je de groente op verschillende manieren kunt gebruiken. Die creativiteit is de leukste kant van onze baan. De koffer bevat een mooie Smaaksafari-gids voor de pedagogisch medewerkers met daarin alle instructies, een boek met voorleesverhalen over de groente, recepten en goodies die kinderen mee naar huis kunnen nemen. Dan gaat het ook bij ouders leven.” Natuurlijk koken en bakken de kinderen (onder begeleiding) ook met de groente. Ze proeven alles samen en krijgen een smaakdiploma. Zo leren ze dat verschillende bereidingen de smaak en structuur van een groente veranderen. “Je kunt bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor geraspte wortel, maar een wortelsoep helemaal niet lekker vinden. En dat is oké. Je ontdekt op die manier wat je wel en niet lust.”
De Smaaksafari wordt elke keer enorm enthousiast ontvangen door pedagogisch medewerkers, kinderen en hun ouders. Het maakt het eten van groente een feestje. Ingrid: “We kregen bijvoorbeeld berichtje van een locatie dat een kind van 3 jaar tegen haar moeder had gezegd toen ze haar kwam ophalen: ‘Mama, mag ik rode bietstamppot eten op mijn verjaardag?’ Dat hebben we toch maar mooi bereikt. Dat is wat je wil!”
De nieuwste Smaaksafari gaat na de herfstvakantie van start. Deze keer maken de kinderen kennis met de pompoen!