Breng je kind, in de week voordat de zomertijd ingaat, elke dag tien minuten eerder bed en sta tien minuten eerder op. Zo gaat je kind tijdens het vooruit zetten van de klok een uur eerder naar bed en is hij de volgende dag op een ‘normaal’ tijdstip wakker.
Leef de dag dat de nieuwe tijd is ingegaan direct volgens de nieuwe klok. Dus normale tijd ontbijten, twaalf uur lunchen en houd ook de nieuwe slaaptijden aan. Ook je spijsverteringsstelsel heeft opeens te maken met andere tijden en moet zich aanpassen.
Zorg dat het 's avonds bij het naar bed gaan donker is. Als je licht zoveel mogelijk buitensluit, maakt je lichaam melatonine aan waardoor je sneller in slaap valt. Verduisterende gordijnen helpen hierbij.
Lust je kind bieten, pinda’s, varkensvlees of vette vis dan zijn dit goede ingrediënten voor het avondeten. In deze producten zitten stoffen, zoals vitamine B6, magnesium en melatonine, die ervoor zorgen dat je kind een goede nachtrust heeft.
Zorg bij het opstaan voor veel licht en lichamelijke beweging. Hierdoor went het bioritme van je kind zo snel mogelijk aan de nieuwe tijd.
Slaapt je kind nog tussen de middag zorg dan dat hij overdag ook voldoende slaap krijgt, zodat hij dat ene uurtje slaap in de nacht niet echt mist. Vervroeg het middagslaapje ook met 10 minuten.
Je kunt een lichtwekker gebruiken, zodat je kind makkelijker wakker wordt in de ochtend. Het lijkt dan net alsof de zon al schijnt. Je kind went dat sneller aan het ritme van de ochtend.
Je kunt de zomer’jetlag’ niet altijd voorkomen, let daarom altijd op de signalen van je kind. Is het erg moe, laat het dan overdag extra slapen, zo went hij uiteindelijk ook aan de zomertijd.