Sfeer en prikkels hebben grote invloed
Een gezond slaapritme is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. In de eerste levensjaren hebben kinderen veel slaap nodig. Het ene kind slaapt echter makkelijker dan het andere. Baby’s reageren echter allemaal erg sterk op prikkels in hun omgeving. Als volwassene kun je alle prikkels uit je omgeving filteren; jij bepaalt welke prikkels naar de achtergrond verdwijnen en waarop je reageert. Jonge baby’s kunnen dit niet; alle prikkels komen even hard binnen. Door een rustige slaapomgeving te maken, voorkom je dat je kind overprikkeld raakt:
- beperk felle kleuren en het aantal accessoires en versieringen in de slaapkamer
- plaats de box en het aankleedkussen nooit onder een felle lamp of bij een deur
- wees kritisch bij het kiezen van speelgoed; baby’s hebben al snel teveel speelgoed
- voorkom dat het speelkleed in een looproute ligt
Om je zo goed mogelijk in je kind te verplaatsen, helpt het om op de plek van de baby te gaan liggen. Zo ervaar je wat hij ziet en hoort als het in de box of in bed ligt.
Signalen van slaperigheid herkennen
Het is belangrijk om de signalen die je kind geeft als het moe wordt te herkennen. Door het gedrag aandachtig te bekijken, zie je vaak goed of hij slaperig of oververmoeid is. Probeer te voorkomen dat je kind oververmoeid raakt. Het is dan eigenlijk al te laat en voor de baby is het dan moeilijk om alsnog in slaap te vallen.
Slaperig
- Minder actief
- Wegkijken, geen oogcontact
- Jengelen
- Gapen
- Staren
- Gebalde vuistjes
Oververmoeid
- Druk doen
- In oogjes wrijven
- Aan oortjes frunniken
- Geïrriteerd reageren
- Dikke oogjes
- Wegdommelen
Vast slaapritueel
Het slaapritueel verloopt voor een kind steeds makkelijker als er een vast patroon is. Begin bijvoorbeeld eerst met knuffelen, laat je baby daarna nog even spelen, verschoon zijn luier, geef hem de fles en leg hem vervolgens in bed. In dit patroon is het belangrijk om de drukte geleidelijk af te bouwen. Het is voor zo’n kleintje nogal een omschakeling om vanuit drukte in de stilte van de slaapkamer terecht te komen.
Het slaapritueel start dus al voor het naar bed gaan. In een langzaam tempo volg je kind alles en zijn de overgangen niet te abrupt. Door tijdens het hele slaapritueel rustig te praten (of zingen) op een prettige toon, zorg je dat hij niet teveel prikkels krijgt en geef je jouw rust door. Neem ook de tijd om afscheid te nemen. Ten slotte is het belangrijk dat de slaapkamer niet te donker is. De overgang van een lichte ruimte naar een ruimte waar je niets ziet, maar wel hoort, wekt angst op. Een nachtlampje of zachte sfeerverlichting helpt daarbij.
Als slapen niet vanzelfsprekend is
Ondanks alle voorbereidingen, kan het zijn dat een baby niet makkelijk in slaap valt. Ze vinden het moeilijk om rust te vinden en uiten dit door te huilen. Laat baby’s niet te lang huilen, want hierdoor neemt de stress van je kind toe. Je helpt hem door hem voordat hij overstuur raakt uit bed te halen. Houd hem dicht tegen je aan en fluister wat lieve woordjes. Hij voelt zich dan weer rustig, omdat hij weet dat jij er voor hem bent. Als hij eenmaal rustig is, leg je hem weer in bed en blijf je er even bij en loopt dan zachtjes weg.
Welterusten!
Vind een Partou bij jou in de buurt
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kleintje helpen opgroeien. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kijken!